Menu
Nieuwsoverzicht

Mannenloop had interessante ochtend bij Boeve en Hop Houthandel in Uddel

4 juni 2018

71

UDDEL    –    In mei j.l. had men van de Manneninloop Uddel een excursie naar het Artillerliemuseum in ’t Harde. Op maandag 4 juni 2018 was er weer een excursie gepland, deze keer in ‘eigen huis’. Er werd een bezoek gebracht aan Boeve en Hop Houthandel en Rondhoutzagerij Midden Nederland aan de Aardhuisweg in Uddel.

Rond half tien verzamelden zo’n vijftig 60 plussers zich op de parkeerplaats bij Boeve en Hop. Men werd allerhartelijkst ontvangen door de directie, de koffie stond klaar met een Uddelermeertje. Gert Boeve gaf een uiteenzetting hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld tot wat het nu is. Hierna werden een aantal historische foto’s getoond en een prachtige bedrijfsfilm die een aantal jaren geleden is gemaakt.

In 1959, bijna zestig jaar geleden, zijn Aalt Boeve en Jan Hop uit Uddel, begonnen zijn met Boeve en Hop Houthandel. Zij gingen op hun bromfiets met daarop de motorzaag het kroondomein in. Het hout dat zij oogsten werd toen met het paard uit de bos gesleept. Later kwam daar de tractor voor en die maakte weer plaats voor de uitrijcombinaties en werden er ook eigen vrachtwagens aangeschaft. Het bedrijf groeide en er kwam werkgelegenheid voor inwoners uit Uddel. Er hebben verschillende mensen uit Uddel gewerkt. Niet alleen in de bossen van Nederland werd hout geoogst, men ging en gaat de grens over, o.a. ook in Duitsland haalt men het hout weg. Naaldhout en loofhout wordt er geoogst en geleverd. Dat wordt weer verwerkt tot meubelhout en kisthout, maar ook voor haardhout en vezelhout kan men bij Boeve en Hop terecht. Boeve en Hop Houthandel is een bedrijf dat gelooft in duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaam werken staat bij hen hoog in het vaandel. Zij brengen het in de praktijk door o.a Traxx dieselbrandstof te gebruiken voor al hun gemotoriseerde bosbouwapparatuur. Dat levert reductie op de CO2- uitstoot en fijnstof op. Het levert ook een lager brandstofverbruik en dus beter rendement op. Op jaarbasis levert dat zo’n 10.000 kg minder CO2-uitstoot op. Zij leveren op deze manier een bijdrage aan een schoon en leefbaar Nederland.

Bij de Rondhoutzagerij Midden Nederland worden houten hulpmiddelen voor emballage en transport, zoals houten balken, vervaardigt. Als er een bestelling voor verpakkingsoplossing komt bij Rondhoutzagerij Midden Nederland die voor export bestemd is dan ondergaat het hout eerst de vereiste HT-behandeling in de speciaal daarvoor ingerichte droogkamers. Dit om verspreiding van ziektes te voorkomen via het hout. Bij Rondhoutzagerij Midden Nederland gaat men zelfs verder dan de wet verlangt. Er wordt relatief schoon hout geleverd dat niet schimmelt en nauwelijks werkt.

Het was een interessante rondleiding en iedereen was onder de indruk van de omvang van het bedrijf. “Je komt er regelmatig langs als je over de Aardhuisweg rijdt richting Apeldoorn en terug, maar je hebt geen idee wat er allemaal achter zit van wat je vanaf de weg ziet”, was een veel gehoorde opmerking deze morgen.

Na afloop overhandigde Kees Roos een prachtig boeket aan mevrouw Boeve als dank en waardering dat deze excursie mogelijk was.

We hebben in Uddel naast Boeve en Hop en Rondhoutzagerij Midden Nederland nog vele mooie bedrijven op allerlei gebied, bedrijven die nationaal en internationaal actief zijn, waar we als dorp heel blij mee mogen zijn.

Dat is er toch maar allemaal in Uddel.

We zeggen Boeve en Hop hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van een aantal archieffoto’s.

http://boeve-hop.nl

http://rondhoutzagerij.nl

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX