Menu
Nieuwsoverzicht

Manneninloop Uddel getrakteerd op koeiendans

3 april 2017

844x gelezen
30

UDDEL Maandagmorgen 3 april 2017 was er weer de maandelijkse manneninloop. Dit keer was het niet in de Koningin Wilhelminahof, maar trok de groep mannen naar de Oudedijk in Uddel. Daar werden ze gastvrij ontvangen met koffie door Erik en Corine van Essen.

Sinds 2001 hebben Erik en Corine brandrode runderen. Iedereen die over de Oudedijk rijdt heeft die koeien wel eens zien lopen in de weide. Ze vallen op door de bijzonder mooie rode kleur die deze koeien hebben. Erik van Essen gaf uitleg waar deze koeien oorspronkelijk vandaan komen. Het is van oudsher een degelijke Hollandse koe. Deze Brandrode Runderen, waarvan Erik en Corine er 50 hebben rondlopen, behoren tot Maas-Rijn-Ijssel veetype (MRIJ).

“De melkproductie van deze Brandrode Runderen is minder dan b.v. die van de Hosteiner”, zei Erik van Essen. Door specialisatie op melkproductie verdwenen in de jaren 70 veel van de typische MRIJ-kenmerken. Maar ook de mkz uitbraak in 2001 brachten dit ras ernstige slagen toe. Het werd hierdoor een zeldzaam huisdier, het Brandrode Rund wordt tegenwoordig onderscheiden als een apart rundveeras.

Organisaties, zoals Het Gelders Landschap, en professionele- en hobbyboeren hebben de handen ineengeslagen om het ras te redden van de ondergang. Het Brandrode Rund is herkenbaar aan de diep donkerrode of bruinrode kleur, de witte kol, buik, staartpunt en sokken. De melkproductie is dan minder als bij ander koeien, maar daarentegen is de restwaarde hoger.

Erik van Essen is dan ook blij met zijn Brandrode veestapel. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en van mijn werk mijn hobby”, zei hij. Bij Jaap en Coby Oussoren hebben ze zo’n dertig stuks opfokvee lopen, die door Jaap en Coby worden verzorgt.

Het was voor de manneninloop een mooie informatieve en ook leerzame morgen. Het is prachtig dat ze de mogelijkheid krijgen om bij Uddelse bedrijven een kijkje in de keuken mogen nemen. Op deze manier horen en zien ze wat er allemaal bij komt kijken om een bedrijf draaiende te houden. En het is natuurlijk fantastisch dat bedrijven zo’n groep willen ontvangen. Het aantal mannen dat de eerste maandag van de maand bij elkaar komt is nog steeds groeiende, het zijn er al zo rond de veertig. De eerst volgende manneninloop is op maandag 1 mei.

Tijdens het bezoek bij de familie Van Essen werden de mannen getrakteerd op de koeiendans. De koeien gingen voor het eerst naar buiten dit voorjaar en dat is altijd een prachtig spektakel om te zien.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX