Menu
Nieuwsoverzicht

Mannen-inloop 5 september: gastspreker Jan Mulder

29 augustus 2022

959x gelezen
2

UDDEL – Gastspreker voor de manneninloop op 5 september a.s. is oud-douanier Jan Mulder; geboren en getogen in Uddel, en ook alweer jarenlang woonachtig in ons dorp.

In zijn presentatie neemt hij ons mee naar de tijd (1979-1984) waarin hij douanier was aan de Duitse grens. Een tijd waarin smokkelaars, criminelen en terroristen nog serieus rekening moesten houden met een lastige hindernis als je de grens overging: je moest langs de douane! Het was óók een tijd waarin de sfeer aan de grens grimmiger werd. De douaniers kregen te maken met mensensmokkel, drugssmokkel en de uiterst gewelddadige Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF).

Deze ontwikkeling stond niet op zichzelf, maar was na de Tweede Wereldoorlog al in gang gezet met de beruchte botersmokkel in de jaren ’50. De botersmokkel leidde tot een bikkelharde strijd tussen douaniers en botersmokkelaars, waarbij vuurwapengeweld niet werd geschuwd.

Daarom zal Jan ook aandacht besteden aan deze bewogen tijd in de geschiedenis van de douane.

Maandag 5 september aanvang 9.30 uur. Welkom!

Vriendelijke groet,

Gijs van Roekel
Kees Roos
Dries de Bruin

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX