Menu
Nieuwsoverzicht

Mannen-inloop 5 december 2022

25 november 2022

837x gelezen

UDDEL – De volgende ontmoeting van de mannen-inloop vindt weer plaats in de Wilhelminahof. Op maandag 5 december hopen we als gastspreker te ontvangen de huisarts van ons dorp: Remke van der Brugge.

Hij wil ons op deze bijeenkomst iets vertellen over een stukje geschiedenis van de geneeskunst. In het bijzonder zal hij zich richten op: Herman Boerhaave en zijn betekenis voor de huidige geneeskunst.

Herman Boerhaave werd geboren in 1668. Hij was de zoon van Hagar Daelder (koopmansdochter uit Amsterdam) en Jacob Boerhaave (dominee in Voorhout). Hij was zeer begaafd en studeerde filosofie, theologie en wiskunde aan de Universiteit van Leiden. Later werd hij aan die universiteit hoogleraar in verschillende vakgebieden; onder andere was hij hoogleraar ‘praktische geneeskunde’. Hier introduceerde hij een instituut van de ‘klinische les aan het bed van de patiënt’. In plaats van zijn studenten lesstof uit het hoofd te laten leren, onderwees hij hen methodes om de patiënten te onderzoeken en dan een diagnose te stellen. Onder andere in dit vakgebied is hij van grote betekenis geweest voor de geneeskunde; ook nog voor die in onze tijd.

Met vragen rond de gezondheid en het stellen van diagnoses krijgen wij als 60-plussers bijna allen te maken. Remke van de Brugge wil ons in deze materie verder invoeren en hierover met ons van gedachten wisselen. Uit ervaring weten wij dat Remke in staat is deze niet echt eenvoudige materie op een boeiende en begrijpelijke wijze te vertellen. Wij nodigen daarom dan ook alle 60-plussers met vrijmoedigheid uit.

We beginnen om 9.30 uur en sluiten de bijeenkomst rond 11.30 uur af.

Alle mannelijke senioren worden van harte uitgenodigd!

Een hartelijke groet en tot ziens op 5 december. Dries de Bruin, Gijs van Roekel (gijsvanroekel@hetnet.nl of 0577-401516) en Kees Roos.

Afbeelding links: Boerhaave geeft les over de medicinale kracht van kruiden. Rechts is door de boog de botanische tuin te zien. Bij het extra portret bovenin staat een Latijnse tekst die betekent ‘Tegen de kracht van de dood geeft de tuin geen medicijn’. Jacob Folkema, Hermanus Boerhaave onderwijst een groep leerlingen (1756). Bron: Rijksmuseum Amsterdam (RP-P-OB-52.103 CC0 1.0)

Afbeelding rechts: De titelpagina van een van de werken van Boerhaave. Index Alter Plantarum Quae In Horto Academico Lugduno-Batavo Aluntur (1720). Bron: SUB (CC0 1.0)

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX