Menu
Nieuwsoverzicht

Mannen-inloop 4 april: gastspreker Henk Lagerweij

28 maart 2022

656x gelezen

UDDEL – De volgende bijeenkomst van onze Uddelse mannen-inloop zal weer worden gehouden in de Wilhelminahof aan de Uttilochweg. De datum van samenkomst is maandagmorgen, 4 april a.s.  De gastspreker is dan Henk Lagerweij.

Het was in 1972, dat de toen 18-jarige student Henk Lagerweij de kracht van de wind ervoer. Na een novemberstorm lag een groot deel van het bos in de buurt van Kootwijk plat. “Ik dacht toen bij mezelf, wat een kracht zit er in de wind, zou ik die niet kunnen gebruiken?” De nieuwsgierige HTS’er schaafde wieken uit twee planken, verbond ze aan een generatortje en monteerde dat op een van de gevallen boomstammen uit het bos. De generator koppelde hij aan de meterkast en zie daar, de meter liep terug. “Dat was het moment dat ik werd gegrepen door het windvirus.”

Henk’s eerste windmolen hield het ongeveer drie uur vol en viel toen uit elkaar, maar had bewezen wat er mogelijk is met de kracht van de wind. Dat was het begin van een periode (tot 2018) van grootschalige commerciële en technologische activiteiten van Henk Lagerweij.

Over zijn heel boeiende wederwaardigheden in deze periode wil Henk ons het een en ander vertellen. Ook wil hij met ons nadenken over het benutten van wind en zon om ook in de toekomst in onze energiebehoefte te voorzien.

We beginnen, zoals gebruikelijk, om half 10. We zien uit naar een heel boeiende en interessante bijeenkomst. Alle mannelijke senioren worden van harte uitgenodigd.

Een hartelijke groet en tot ziens op 4 april.

Dries de Bruin, Gijs v. Roekel en Kees Roos  

foto:   Geschiedenis | Lagerwey (lagerweywind.nl)

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX