Menu
Nieuwsoverzicht

Living Lab: samenwerken aan een toekomstbestendig gebied

6 juni 2022

645x gelezen

UDDEL – Op maandagavond 13 juni van 19.30 t/m 21.30 vindt in het Blanke Schot in Uddel de derde bijeenkomst plaats van het Living Lab. In het Living Lab gaan bewoners, ondernemers, overheden, maatschappelijk organisaties en kennisinstellingen in gesprek over maatschappelijk vraagstukken in de Veluwse enclave Uddel-Elspeet-Garderen-Speuld.

Naast het gesprek erover aangaan ook er ook met elkaar concreet naar oplossingen gezocht voor deze vraagstukken. Iedereen die mee wil denken over de toekomst van de regio is hiervoor van harte uitgenodigd.

Samen werken voor een leefbaar en vitaal gebied
‘’Het Living Lab is ontstaan, omdat de enclave voor een aantal uitdagende vraagstukken staat. Hierbij kun je denken aan de natuur- en stikstofmaatregelen, transitie in de landbouw, economie, behoefte aan nieuwe woningen, klimaatverandering, duurzame energie en toeristische ontwikkelingen’’, aldus procesbegeleider Anne Kruft. ‘’Dit zijn allemaal ontwikkelingen die impact hebben op hoe het gebied eruit gaat zien en ze hebben invloed op het wonen, werken en recreëren in het gebied. Dat is de reden dat de overheden (waterschap, provincie en gemeenten) het initiatief hebben genomen om in een Living Lab mét bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen aan oplossingen te werken. Hierin nodigt zij iedereen uit om mee te denken en aan oplossingen te werken. Voor een leefbaar en vitale Veluwse Enclave Uddel-Elspeet-Garderen-Speuld. Want samen kom je verder.’’

Een levendig lab
Maandag 13 juni vindt de derde bijeenkomst plaats. Tijdens de twee eerdere bijeenkomsten spraken bewoners, ondernemers, overheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen elkaar over welke wensen en vraagstukken er liggen in het gebied. ‘’Gedurende deze twee bijeenkomsten ontstonden al concrete vraagstukken en acties die uitgevoerd kunnen worden. Het doel van de derde bijeenkomst is om de plannen uit te werken, op inhoud en acties. Want in actie komen, oplossingen vinden en daadwerkelijk uitvoeren en experimenteren, dat is waar het om draait in het Living Lab. Want de naam zegt het al; het is de bedoeling dat het lab gaat leven,” benadrukt Anne, “om samen te werken en het gebied duurzaam te ontwikkelen, zodat je er ook in de toekomst goed kunt wonen, werken en recreëren. Dat is wat we allemaal nastreven.’’

Van natuur inclusieve landbouw tot recreatieontwikkeling
Thema’s waarop actie moet worden ondernomen volgens de deelnemers van eerdere bijeenkomsten zijn: ontwikkelen voormalig agrarische locaties; recreatie ontwikkeling en nieuwe verdienmodellen; sociale en natuurlijke duurzaamheid en maatregelen in het bodem- en watersysteem voor klimaatadaptatie, landbouw en natuur. Deze thema’s zijn verder uitgewerkt in het verslag van de tweede informatiebijeenkomst die te downloaden is op uddel.info. “Deelnemers komen nu veel uit Uddel omdat daar al een traject Uddel2040 liep. Maar het Living Lab is voor de héle enclave. Alle inwoners en ondernemers uit het gebied worden opgeroepen mee te denken en mee te werken. Dus ook mensen uit Garderen, Speuld en Elspeet: laat ook van u horen en kom naar de bijeenkomst! Zo bundelen we de aanwezige kennis, ervaringen, innovatiekracht en het ondernemerschap van het gebied’’, vertelt Anne enthousiast. ‘’En hoe mooi en interessant is het om mee te denken en oplossingen te vinden voor je eigen regio. Maar ook om in contact te komen met inwoners, bedrijven en overheden’’.

Voor meer informatie en om u op te geven voor de volgende bijeenkomst kunt u mailen met Jeany Boermeester: j.boermeester@gelderland.nl.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX