Menu
Nieuwsoverzicht

Leden ondernemersvereniging Uddel genoten van jaarlijkse uitje

8 april 2017

43

UDDEL    –    Op dinsdag 4 april was weer het jaarlijkse uitje van de vereniging. We vertrokken om 9.00 uur vanaf het dorpshuis met een touringcar. De buschauffeur verwelkomde ons en wenste ons een fijne dag. Het weer was goed, en ieder had een goed humeur. De buschauffeur bracht ons naar Kampen, waar we de nieuwe showroom van een medelid van de OVU, Herman van Dalfsen bezochten genaamd Warmtestore. Hier kregen wij een bakje koffie met taart, een rondleiding en een cursus hout stoken. We hebben veel geleerd en konden dit in de praktijk brengen door een wedstrijd kachel aansteken. Na een prijsuitreiking voor de beste groep, bedankten wij Warmtestore voor hun gastvrijheid. Vanuit Kampen vertrokken wij richting Urk, en wel het oude gedeelte.

Hier aangekomen kregen wij na splitsing van de groep een rondleiding met gids. OP Urk, het voormalige eilandje, kregen wij een stegentocht (op zijn Urks Ginkiestocht). Verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, kerken, monumentale huisjes en de vuurtoren. We kwamen op de mooiste plekjes van dit mooie vissersdorp. Maar ook bij het monument waar de vissersvrouw uitkijkt over het water, zij kijkt nog een keer achterom naar de zee, vanwaar haar geliefde(n) had(den) moeten komen. Op de 34 marmeren platen staan 368 namen van hen die op zee het leven verloren.

Het gedicht op het vissers monument luid:

            Hier wendden zij de steven
            en door wie achterbleven
            werd hier op hen gewacht
            Hier werd voor hen gebeden
            maar ook intens geleden
            als “tinge” (tijding) werd gebracht
            Velen in zee gebleven en
            hier staan ze ingeschreven
            en wordt aan hen gedacht

Heel indrukwekkend!

Wij bedankten de gids voor zijn boeiend verhaal en vertrokken richting de oude haven. Toen we daar aankwamen lag er een ‘’bootje’’ klaar om ons te laten zien hoe snel er gevaren kan worden door de KNRM. Een vrij ranke reddingsboot met 600 PK, wat een vermogen en wat een snelheid. En dit alles op een rustig water met een heerlijke zon op ons gezicht. Prachtig was het, en nadien op het terrasje genoten we gezellig van een drankje. Om 15.30 uur werden wij verwacht bij de IJsselmeer visafslag Urk. Deze is nog in gebruik door de IJsselmeervissers. Hier kregen wij een film en veel informatie door Jan van Urk een man met een enorme passie voor het vissers vak. Alle vissersboten van begin tot nu, alle vang methoden, netten en alles wat er mee samenhangt. Wat is er veel verandert door de jaren heen. En bij het interactieve veiling spel, voelden wij ons echte vishandelaars. Maar de vis werd (te) duur betaald. Gelukkig kregen wij nog een vers gebakken scholfiletje. Ook hier namen we weer afscheid, en vertrokken richting Kampen.

 

Hier kregen wij de gelegenheid om even de stad in te gaan, en om 17.15 uur stond er een heerlijke maaltijd klaar. Na de maaltijd melden wij ons weer bij de trouwe buschauffeur, die ons weer veilig naar ons mooie dorp Uddel bracht. Bij thuis komst werd hij beloond voor zijn rijkunsten (een fooitje en een petje van Urk). Het was een prachtige, zonnige en erg gezellige dag. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag!

 

tekst en foto’s: Ondernemersvereniging Uddel

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.