Menu
Nieuwsoverzicht

Koninklijke onderscheiding voor Gerbrand Boeve

14 januari 2019

UDDEL – Zaterdagavond, 12 januari 2019, hield de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) haar nieuwjaarsreceptie. Het was ook de avond dat Gerbrand Boeve uit Uddel afscheid nam van de Vrijwillige Brandweer Uddel. Gerbrand Boeve is deze avond verrast met een koninklijke onderscheidng. Burgemeester Berends spelde hem de versierselen op die behoren bij de koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De koninklijke onderscheiding is aan Gerbrand toegekend, omdat hij wordt gekwalificeerd als ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’.

Gerbrand is sinds 1 sept 1988 lid van korps Uddel. Hij heeft op 16-7-1990 zijn diploma Brandwacht behaald, op 14-5-1991 werd het diploma brandwacht 1e klasse behaald en op 23-05-1995 diploma Hoofd Brandwacht (HBT). Daarna heeft hij in 1997 zijn groot rijbewijs behaald en was hij ook inzetbaar als chauffeur.
Ook is Gerbrand al jaren lid van de EHBO vereniging, en daardoor heeft hij ook geduldig tijdens ongevallen de rol van gewondenverzorger op zich genomen, wat hij heel professioneel deed. Toen brandweer Uddel gevraagd werd of zij de AED taak op zich wilden nemen was Gerbrand daar van het begin bij betrokken als firstresponder.

Gerbrand is vele jaren de man geweest die koffie, eten en drinken in de keuken en kantine verzorgde op de oefenavonden. Hij is iemand die als de pieper gaat alles laat voor wat het is, en zijn vrouw achterlaat met de slagerij. Hij is altijd zeer gedreven in welke taak hij ook uit moet voeren.
Ook is Gerbrand altijd wel te vinden om een grap uit te halen Zo heeft hij voor de vorige commandant een kerststol gemaakt maar in plaats van een vulling van spijs, had hij er een varkensstaart in laten bakken. Als resultaat dat de postcommandant nogal moest zagen in plaats van snijden. Een aantal wetenswaardigheden van de brandweerloopbaan van Gerbrand. Bij een kalverschuurbrand in Nieuw Milligen waar veel kalveren deels verbrand waren, ging Gerbrand als een volleerd slager aan de slag om de verbrande dieren uit hun lijden te verlossen en sneed ze vakkundig de halsslagader door.
Tijdens een ernstig ongeval langs het spoor waarbij het slachtoffer een arm verloor, liep Gerbrand ook hier als de chirurg met de afgerukte arm keurig in een vuilniszakje.

Gerbrand wilde ook graag altijd snel bij de kazerne zijn tijdens een incident. Hij maakt dan soms gebruik van de sporthal of het hek om tot stilstand te komen. Tijdens een ongeval op de Uddelermeerweg was Gerbrand chauffeur op de TAS en ter plaatse vroeg een ambulance broeder aan hem of de verlengkabel te kort was. Er hing nog een stuk van het laadsnoer aan de Tas, in de haast vergeten er uit te trekken.

Gerbrand was de vaste cateraar bij Brandweer Uddel. Hij heeft vele etentjes en BBQ’s tot volle tevredenheid verzorgd.
Daarnaast heeft hij ook voor opvolging gezorgd. Zonen Ronald en Frank zijn inmiddels ook al weer verschillende jaren lid van het korps.

Gerbrand, wij zeggen Gammy, we zullen jouw aanwezigheid gaan missen, in alles wat je in de afgelopen 30 jaar hebt gedaan voor brandweer Uddel, maar ook voor de gemeenschap. Wij willen je heel erg bedanken en niet te vergeten Geertje, die jou vaak heeft moeten laten gaan als er weer een incident plaatsvond, en alleen met de kinderen achterbleef.

tekst en foto`s: Brandweer Uddel

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX