Menu
Nieuwsoverzicht

‘Koning krijgt onrechtmatig subsidie voor Kroondomein Het Loo’

14 mei 2020

UDDEL – Koning Willem-Alexander krijgt ten onrechte natuursubsidie voor Kroondomein Het Loo. Dat zeggen drie vooraanstaande juristen donderdagavond in het onderzoeksprogramma Zembla. Het gaat om een bedrag van 4,7 miljoen euro. Stichting De Faunabescherming is inmiddels een bezwaarprocedure begonnen om de subsidie aan te vechten.

Zembla heeft een subsidiebeschikking in handen gekregen voor het Kroondomein. Uit deze beschikking blijkt dat de koning door de overheid wordt vrijgesteld van belangrijke subsidievoorwaarden. Er ontbreekt volgens de juristen echter een onderbouwing voor deze vrijstellingen.

Zo mag bijvoorbeeld de koning 7200 hectare van Kroondomein Het Loo drie maanden per jaar sluiten voor alle publiek. Voor andere subsidieontvangers geldt dat het terrein minstens 358 dagen per jaar voor het publiek moet zijn opengesteld. Ook mogen zij maar 1 hectare aanhouden voor privégebruik.

In de uitzending van Zembla noemt Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden, de beschikking ‘onrechtmatig’. Volgens hem kan er maar één verklaring zijn voor de constructie: het staatshoofd wil ‘ongestoord’ kunnen jagen. Emeritus-hoogleraar Martin Jan van Mourik noemt de omstreden afspraken met de koning ‘juridische belazerij’.

Het Kroondomein is eigendom van de staat. De koning beheert het natuurgebied en ontvangt de opbrengsten en subsidies. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil geen nadere toelichting geven op de uitzending van Zembla. De Rijksvoorlichtingsdienst verwijst in een reactie naar de Kamerbrief die minister Carola Schouten en premier Mark Rutte in 2018 schreven. Daarin werd gesteld dat de sluiting van het terrein essentieel is ‘voor de balans tussen houtproductie, de aanwezigheid van grote hoefdieren en de recreatiemogelijkheden’.

Bekijk hier de aflevering van Zembla.

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX