Menu
Nieuwsoverzicht

Klompenpad Uddel

21 april 2015

4

UDDEL   –   Maandagavond konden de inwoners van Uddel terecht in Het Blanke Schot waar een informatieavond was over het Klompenpad dat men wil realiseren in Uddel en omgeving. De voorzitter van Uddels Belang, Evert Jan van Egteren, heette de aanwezigen welkom en dat waren er meer dan hij had verwacht. Een aantal jaren geleden is de dorpsvisie ‘Uddel, dorp met toekomst’ gemaakt. Het klompenpad is één van de ideeën die daaruit voortkomen en om zo meer dagrecreanten naar Uddel te krijgen. Wat ook weer goed is voor de lokale middenstand. Vanuit de gemeente Apeldoorn kregen ze bij UB de mededeling dat er in Den Haag een pot met geld was om dit soort intiatieven te subsidiëren. En omdat men in Uddel bruiste van de wilde ideeën vond men in Apeldoorn dat Uddel daar maar gebruik van moest maken. Ideeën hebben is mooi, maar om ze ook te verwezenlijken, daarvoor hebben ze bij Uddels Belang het bureau Zijaanzicht in de arm genomen. Zij dragen een steentje bij om de plannen die er zijn, zoals o.a. verbetering recreatief netwerk van de grond te krijgen. Zij gaan ook proberen om de vastgelopen discussie om het het weer mogelijk te maken te kunnen zwemmen in het Uddelermeer, vlot te trekken. De slagader van Uddel, de N 310, komt meer groen. Ook bij de aanleg van het klompenpad in Uddel zijn zij betrokken. Dit alles draagt de mooie titel ‘Veluwse stoofpot in Uddel’.

Namens de Stichting Landschapsbeheer Gelderland was Martijn Grievink aanwezig. Deze stichting heeft een ideële doelstelling met als missie: zorg een vitaal, beleefbaar en herkenbaar streekeigen landschap. Zij zijn samenwerkingsgericht en stimuleren lokale landschapszorg. Bewonersinitiatieven stimuleren en faciliteren zij en worden gesteunt door meer dan 7000 vrijwilligers.

Maar wat is een klompenpad? Dat is een mooie wandelroute door het agrarisch cultuurlandschap, waar mogelijk via weilanden en akkers. Die vertelt over de cultuurhistorie van het landschap en van de streek. De doelgroepen zijn de recreanten, toeristen en natuurlijk de bewoners zelf. Een klompenpad vergroot de beleefbaarheid van een bijzonder cultuur historisch landschap. En het draagt bij aan het versterken van de lokale economie. Men kan gebruik maken van moderne communicatie tijdens de route, zoals de APP. Als men dan op een historisch punt is aangekomen dan krijgt men een signaal en kan men b.v. een historisch filmpje bekijken van dat historische punt.
Een klompenpad wordt samen met de streek ontwikkeld en er is een herkenbaar en eenduidig format.
 
Uddel heeft een mooi en divers landschap wat zeker prachtige mogelijkheden biedt. Men wil er landschappelijke kenmerken laten terugkomen. Paadjes die vroeger werden gebruikt en nu niet meer, geschikt maken om op te nemen in de route van het klompenpad. Het is de bedoeling dat klompenpaden zo min mogelijk over verharde wegen gaan. Honden zijn niet toegestaan, zij kunnen de rust van het wild verstoren. De route voor Uddel is nog niet bekend, men wil graag een toproute maken. De ervaring is dat gemiddeld 6000 wandelaars per jaar gebruik maken van een klompenpad. Maandagavond kon men zich ook opgeven voor een werkgroep om mee te denken over de ontwikkeling en de  route van het klompenpad Uddel. De route uitzetten en meedenken over de inhoud van de brochure.
Er moet nog gesproken worden grondeigenaren / grondgebruikers. Vanuit het Kroondomein heeft positief gereageerd om het klompenpad te verwezelijken. Er moet nog veel gebeuren voordat het klompenpad klaar is, maar de feestelijke opening staat al wel gepland en die is voorjaar 2017.
 

Mochten er nog mensen zijn die graag mee willen doen in de werkgroep, die kunnen contact opnemen met:

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Projectleider Martijn Grievink, telefoon 026-3537444

m.grievink@landschapsbeheergelderland.nl

Kijk ook op www.landschapsbeheergelderland.nl en www.klompenpaden.nl.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX