Menu
Nieuwsoverzicht

Kan rechter sloop voorkomen?

28 september 2018

1

UDDEL/APELDOORN    –   Het was donderdagavond, 27 september 2018, Politieke Markt in Apeldoorn en één van de agendapunten was het raadsvoorstel: ‘Weigering verklaring van geen bedenkingen Oudedijk 59/61 te Uddel’. Het gaat hierbij om dubbele woning van de fam. Van de Brink. Hij kreeg de mogelijkheid om te bouwen als compensatie voor het afbreken van schuren. Er ligt al bijna twee jaar een bouwstop op de bijna voltooide woningen.

 

Het  ging hierbij om de centrale vraag: Kan de raad instemmen met het voorstel van het college om de verklaring van geen bedenkingen te weigeren voor het legaliseren van de woning (bestaande uit twee wooneenheden) op het perceel Oudedijk 59/61 te Uddel? Dit betekent dat ook niet tegemoet wordt gekomen aan de zienswijzen die zijn ingediend tegen de ontwerp weigering verklaring van geen bedenkingen welke ter inzage heeft gelegen. Op het perceel Oudedijk 59/61 te Uddel wordt gebouwd in strijd met het geldende bestemmingsplan ‘Agrarische Enclave’. Deze illegale situatie dient te worden beëindigd. Om de illegale situatie te beëindigen heeft de initiatiefnemer een aanvraag om omgevingsvergunning ingediend voor het legaliseren van de in aanbouw zijnde woning met twee wooneenheden. Om deze af te kunnen geven moet de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen afgeven. Op 6 juli 2017 heeft de raad besloten te weigeren om deze verklaring af te geven.

 

Van de mogelijkheid om in te spreken werd gebruik gemaakt door de advocaat van de fam. Van de Brink, Van Deutekom. Hij sprak de raad aan om “met de menselijke maat naar het conflict te kijken en een constructieve politieke houding” aan te nemen. Ook de dochter van Van de Brink sprak de raad toe en zij wees, net als de advocaat, op de fouten die de gemeente heeft gemaakt.

 

De gemeenteraadsleden keken ook naar het verleden en bijna alle partijen waren van mening ‘dat er zoveel gebeurd is’ dat zij geen opening zagen om het conflict op te lossen. Ben Hendrikse van Lokaal Apeldoorn vindt: “Het recht moet zijn loop hebben”. De gemeente moet het op een rechtzaak aan laten komen, vindt Hendrikse om de rechter hierin een oordeel te laten uitspreken.

Om sloop te voorkomen is de enige mogelijkheid voor Van de Brink om naar de rechter stappen om die de schuldvraag te laten beantwoorden.

 

Alle partijen waren van mening dat deze zaak ‘besluitrijp’ is en komt op 11 oktober 2018 in de gemeenteraad aan de orde.

 

Politieke markt terugkijken  –  start bij 1.10.11 uur

  

 

Landschappelijk toets

 

foto: uit Landschappelijk analyse juli 2018

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX