Menu
Nieuwsoverzicht

Juliana denkt na over nieuw uniform: ‘Huidige muziekkostuum is afgedragen’

24 december 2022

2181x gelezen
1

UDDEL – Muziekvereniging Juliana denkt na over een nieuw uniform. Het huidige groen met blauwe uniform is zo’n 25 jaar oud en aan vervanging toe. Voornamelijk de broeken zitten bij veel muzikanten niet goed, maar ook enkele jasjes zijn inmiddels afgedragen.

Dat maakt Remke van der Brugge namens de vereniging bekend. “We zijn als muziekvereniging trots op ons uniform, maar op een gegeven moment moet je met elkaar zeggen dat het huidige muziekpak niet meer kan. Dat moment is nu aangebroken. Als je ziet hoe sommige muzikanten erbij lopen, geeft dat absoluut geen visitekaartje af”, zegt hij met een knipoog.
De staat van het uniform staat in schril contrast met wat Juliana wil uitdragen: het zijn van een professionele en degelijke fanfare. “Een goed en net uniform is daarin ook van groot belang”, legt Van der Brugge uit. “Het straalt kunde uit en de leden voelen zich hierdoor met elkaar verbonden.”
Dat een uniform goed past, is daarbij van even groot belang. “Er is een aantal leden die geen passende broek meer heeft. Hoewel ze dat met een nette blauwe broek oplossen, is het niet uniform. Voor de betreffende muzikanten is het ook niet fijn om er anders bij te lopen. Mede daarom is het goed om een nieuw uniform aan te schaffen.”

Fanfare mét mooi uniform heeft meerwaarde in het dorp
Dat de vereniging juist nu over het uniform nadenkt, is niet toevallig. “In 2023 vieren we ons negentig jarig jubileum”, vertelt Van der Brugge. “Hoe mooi zou het zijn als we aan het eind van het feestjaar er weer piekfijn uitzien?” Voor het jubileumjaar is een zogenoemde jubileumcommissie opgericht, die zich ook met de uniformen bezighoudt.
Het eerste uniformplan van de jubileumcommissie is afgelopen week in een bijzondere algemene ledenvergadering voorgelegd. “We hebben daar met elkaar van gedachten gewisseld over het uniform. Ik kijk terug op een prettige en constructieve avond”, zegt Van der Brugge. “De vereniging heeft akkoord gegeven om het plan verder uit te werken. Binnenkort komen we met een financieel plan van aanpak bij de leden terug.”
Want vooral de financiering is een punt van aandacht, erkent hij. “We hebben in totaal zo’n 40.000- tot 50.000 euro nodig. Dat is een ontzettend hoog bedrag, maar een mooi uniform is dan ook erg kostbaar. Als commissie hopen we dat bedrag bij elkaar te kunnen krijgen, door onder meer een beroep te doen op de Uddelse inwoners en middenstand. We willen in het jubileumjaar graag de meerwaarde van de fanfare mét mooi uniform in het dorp laten zien. Zo zijn we er altijd op bijzondere momenten zoals Koningsdag en dodenherdenking. Daar mag, vinden we, best wat tegen overstaan. Daarnaast zullen we als vereniging natuurlijk ook hard aan de slag moeten op andere manieren om geld bij elkaar te krijgen, maar ik denk dat we een heel goede kans maken.”

Nieuw uniform enorme boost voor vereniging
Een andere grote vraag is, hoe het nieuwe uniform eruit gaat zien. “Geen idee”, lacht Van der Brugge. “Zover zijn we ook nog niet. Dat is ook iets dat we samen met de leden moeten besluiten. Ik heb meerdere uniformmakers gesproken en we kunnen in principe alle kanten op. Voor nu is het vooral belangrijk dat we de financiering rond krijgen.”
Van der Brugge vindt dat het verkrijgen van een nieuw uniform in jubileumjaar 2023 een enorme boost voor de vereniging is. “Ik hoop ontzettend dat het gaat lukken. Een uniform is voor een fanfareorkest ontzettend belangrijk. We worden voor veel optredens gevraagd omdat we een mooi muziekkostuum dragen. En daarnaast ziet het er natuurlijk heel plechtig uit.”

Wilt u bijdragen aan het nieuwe uniform van Juliana? Of juist meedenken? Dat kan! Neem dan contact op met Remke van der Brugge via info@juliana-uddel.nl.

Foto: Leanne Schouten
De muziekvereniging in actie bij de intocht van Sinterklaas, begin december.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX