UDDEL – Op de bijenmarkt in Uddel, voor de 37e keer georganiseerd door de Bijenhoudersvereniging De Vierkante Korf uit Uddel, zoemde het niet alleen van de bijen, maar ook van de honderden bezoekers. Het was er weer gezellig druk en het was voortreffelijk marktweer.
Het doel van de bijenmarkt is natuurlijk om mensen in aanraking te brengen met de imkerij en enthousiast te maken voor die imkerij. De bijenmarkt is niet het enige middel dat De Vierkante Korf gebruikt om de imkerij onder de aandacht te brengen. Zo organiseren zij ook ieder jaar beginnerscursussen.
“Wij hebben bij de Vierkante Korf op dit moment 86 leden, en dat komt ook door die beginnerscursussen”, zegt Ad van der Wielen, secretaris van De Vierkante Korf. “Elk jaar hebben wij zo’n 15 personen die deze beginnerscursus doorlopen en aan het eind krijgen ze ieder een bijenvolk. En het jaar daarop hebben zij al twee volken. Een aantal wordt dan lid van onze vereniging en anderen gaan naar een vereniging bij hun in de buurt. De nieuwe leden krijgen ook een aanspreekpunt binnen onze vereniging. Hier kunnen zijn dan met hun vragen naar toe.”
“Eén keer per jaar komen alle cursisten, van alle jaren dat die beginnerscursus wordt gegeven, bij elkaar. Op deze manier kunnen zij ook hun eigen ervaringen weer uitwisselen met anderen”, verteld een enthousiaste Ad van der Wielen.
Om 11.00 uur was het tijd voor de officiële opening en voor de prijsuitreiking. Hiervoor was dit jaar de heer Teus Bouw uitgenodigd. Bij de imkers een bekende naam. Teus Bouw is acht jaar voorzitter geweest van het hoofdbestuur van de ANI, de Algemene Nederlandse Imkersvereniging.
De ANI is 2017 samengegaan met de Imkersbond ABTB onder de nieuwe naam Imkers Nederland. “De aanvoer van bijenvolken op de bijenmarkten wordt steeds minder. Dat komt dat er tegenwoordig veel volken verkocht worden via Marktplaats en internet. Maar er blijft de noodzaak om bijenvolken te verkopen op de bijenmarkt. Dit ook om jonge mensen te motiveren”, zei Teus Bouw in zijn openingstoespraak.
Verder zei hij: “Zorg dat er veel bloemen blijven, dat is belangrijk voor de bijenhouderij. Over bijen raak je nooit uitgeleerd. Voor jonge imkers, maar ook voor de ouderen, is het belangrijk om iemand te hebben om over bijen te praten.”
Zaterdagmorgen vroeg was er al de keuring van de aangevoerde bijenvolken in de kasten en de korven. Men was niet over alle aangevoerde volken even enthousiast. Men was zelfs af en toe een beetje bezorgd. De hobby staat of valt met de kwaliteit van de bijenvolken. Het is belangrijk dat ze de winter goed doorkomen. Bij de keuring wordt er gekeken naar het gedrag van de bijen tegenover de mens. Men kijkt of het broed er gezond uitziet en of ze genoeg voer hebben.
Het advies van de keurmeesters was dan ook dat sommigen niets moeten veranderen, maar sommige bijenvolken waren behoorlijk ondeugend. “Rustige bijen is een genot voor de imker, maar ook voor de buren. Bijen moeten zachtaardig en gezond zijn”, volgens de keurmeesters.
Voor de keuringen van de bijenvolken waren per categorie drie bekers te winnen.
Voor de kasten waren dat:
1e C. van Holland – wisselbeker – 157 punten
2e J. Riphagen – 150 punten
3e B. Hop – 143 punten
Voor de korven waren dat:
1e D. Ludwig – wisselbeker – 150 punten
2e B. Hop – 144 punten
3e C. van Holland – 143 punten
Bijen een goed voorbeeld voor onze maatschappij: ‘Omdat samenwerken loont’, zoals de slogan van Imkers Nederland zegt.
Tekst / foto’s: Bartus Vos