Menu
Nieuwsoverzicht

Hondenpoep en zieke koeien

8 juni 2015

2

UDDEL    –    Veel mensen weten niet dat het uitlaten van je hond gevaarlijk kan zijn voor koeien. Op de startavond voor het Klompenpad kwamen we hierover te spreken. Langs Klompenpaden zijn honden niet toegestaan,  dus mensen van buiten Uddel hebben geen hond bij zich. Het staat in de folder, op de website, in de app. Sommige paden worden echter nu al gebruikt voor een ommetje. Dit is wat u moet weten. Vanaf paden kan bij hevige regenval dit zich verspreiden naar het weiland ernaast.

In hondenpoep kán de Neospora Caninum parasiet zitten. Honden die hun behoefte doen in of aan de rand van de wei zijn zo een groot gevaar voor koeien. De Neospora is namelijk de belangrijkste oorzaak van abortussen bij koeien. Door besmette hondenpoep die in het (kuil)gras terecht komt kan een koe besmet worden. De koe wordt er niet ziek van , maar wel kan het leiden tot een vroeggeboorte of een doodgeboren kalfje.  Een enkele keer worden kalveren geboren met hersenafwijkingen. Dit gebeurt niet bij elke besmette koe, maar de koe kan de infectie wel overdragen. Dit is dus een erg kostbare zaak voor een veehouder!

Een koe kan op twee manieren besmet worden;  van koe naar kalf (verticaal),  of wanneer een kalf de biest drinkt van een besmette koe of een koe in contact komt met besmette hondenpoep (horizontaal). Een hond kan de bacterie krijgen door het eten van besmet materiaal, zoals vruchtwater, een nageboorte of verworpen vrucht. De kans dat een ‘gewone huishond’ deze parasiet bij zich draagt is misschien niet groot, maar uit te sluiten valt het niet.  We kunnen de gangen van onze hond nu eenmaal niet altijd nagaan. Zeker honden op het bedrijf, uit een asiel of uit het buitenland vormen een risico. Onderzoek bij honden is niet zinvol dus er is maar één remedie; RUIM DE HONDENPOEP ALTIJD OP! Dat bent u misschien niet gewend, maar het mooie is dat we onze gewoonten kunnen veranderen.  Zeker met deze kennis. We kunnen de veehouders bovendien helpen door deze kennis te verspreiden.  Zegt het voort!

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX