Menu
Nieuwsoverzicht

“Het was een vruchtbare periode”

25 maart 2017

5

UDDEL   –   Op 24 november 1987 begon Geurt Hop als bestuurslid van de Vereniging Uddels Belang. “Een datum die ik nooit kan vergeten, want 24 november is mijn trouwdatum” zegt Geurt. Vanaf 1994 was Geurt penningmeester van Uddels Belang. Hij heeft het bestuur zien veranderen in de afgelopen 30 jaar. Vier voorzitters heeft Geurt Hop mogen meemaken en vele andere bestuursleden zien komen en gaan. “Ik heb altijd met veel plezier en in een goede verstandhouding in het bestuur mogen samenwerken”, aldus Geurt.

Wie dertig jaar in het bestuur van Uddels Belang heeft gezeten, heeft Uddel zien veranderen. Waar eens weiland was, staan nu huizen. Plannen waar soms meer dan dertig jaar over gesproken is met de gemeente en provincie. Geurt heeft ook houding vanuit de gemeente Apeldoorn richting Uddel zien veranderen. Was het vroeger moeilijk om tot een goed overleg te komen met de gemeente, tegenwoordig zegt Geurt, “is er meer oog en oor voor Uddel. Er is tijd voor overleg en er wordt serieus naar Uddel geluisterd”. “Er is alle medewerking vanuit de gemeente, als we aankloppen voor financiële ondersteuning, dan komt die er meestal ook”. “We hebben in de persoon van Steven Gerritsen een goede stadsdeelmanager voor Uddel”. Er is wederzijds respect voor elkaar, want zegt Geurt: “Wil je gerespecteerd worden dan moet je ook een ander respecteren”. Doordat de gemeente Apeldoorn ook op de centen moet letten en niet onbeperkt aan alle verlangens kan voldoen, die er in een dorp als Uddel zijn, komt het tegenwoordig meer en meer aan op ‘als je wat wilt realiseren als dorp, dan zul je zelf initiatief moeten nemen om het voor elkaar te krijgen. “Een goed voorbeeld in Uddel is hiervan de parkeerstrook die er gekomen is langs de Van Waalswijkweg. Hier was een goede samenwerking tussen Uddels Belang, Hervormde Gemeente en de gemeente Apeldoorn”, volgens Geurt.

Wat Geurt Hop altijd zal bijblijven is Koninginnedag 2009. De koninklijke familie vierde koninginnedag in Apeldoorn. En omdat het de honderste geboortedag was van Prinses Juliana was het groot opgezet. Alle dorpen behorende bij de gemeente Apeldoorn waren aanwezig en zouden Koningin Beatrix een cadeau aanbieden. Zo was Geurt Hop namens Uddels Belang samen de toenmalige voorzitter van de Oranjevereniging Uddel, wijlen Cees Hovenkamp, aanwezig om een de koningin een mand met Uddelse producten aan te bieden. Ze stonden te wachten op de laan naar het paleis tot de bus met de koninklijke familie voorbij zou komen. Maar het liep allemaal anders. “De dag die zo mooi begon eindigde dramatisch”, zegt Geurt. “We wisten eerst niet wat er aan de hand was, maar zagen later de beelden, om nooit te vergeten”.

Ook 1992 was een jaar die in de herinnering van Geurt blijft voorleven. “Uddel 1200 was een mooi en positief jaar voor Uddel. De respons en medewerking van de verenigingen en het bedrijfsleven in Uddel was dat jaar onvoorstelbaar goed”, zegt Geurt terugkijkend op dat bijzondere jaar in de historie van Uddel. Niet te vergeten de Uddelse bevolking die net zo enthousiast was als de organisatie in 1992.

Namens Uddels Belang was Geurt afgevaardigde in het stichtingsbestuur van Het Blanke schot, Stichting Sport en Cultureelcentrum. Ook was hij contactpersoon naar de Werkgroep Ouderen.

Voor al zijn verdiensten voor Uddels Belang en de Uddelse gemeenschap kreeg Geurt donderdagavond 23 maart 2017 door loco-burgemeester Detlev Chiesso de medaille opgespeld die hoort de Koninklijke Onderscheiding die hem ten deel viel. Het behaagde Zijne Majesteit de Koning om Geurt Hop te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Geurt wist niet wat er ging gebeuren op zijn afscheid van Uddels belang. “Maar, zei hij, het was wel verdacht stil rondom mijn afscheid”.

Van Uddels Belang kreeg Geurt uit handen van voorzitter Evert Jan Egteren en prachtige pen met inscriptie.

Terugkijkend op de afgelopen dertig jaar als bestuurslid en penningmeester van Uddels Belang zegt Geurt: “Het was een vruchtbare periode, je weet wat er leeft en speelt in Uddel. Je leert mensen kennen, je doet een hoop mensenkennis op”.

Na 30 jaar kon Geurt Hop op 23 maart 2017 het boek ‘Uddels Belang’ sluiten.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX