Menu
Nieuwsoverzicht

Het Uddelermeer ontrafeld

1 maart 2019

1

Het Uddelermeer is in de zomermaanden een toeristische trekpleister, maar ligt in winterperiode verstild in het landschap. Het is een pingoruïne, een overblijfsel uit de laatste ijstijd (Weichselien, 115.000-10.000 jaar geleden). In Nederland heerste een toendraklimaat met een permanent bevroren, kale bodem. Op zwakke plekken in de ijsbodem stuwde grondwater omhoog. Dat bevroor en groeide, door de voortdurende aanvoer van onderaf, uit tot een met grond bedekte ijslens: een pingo, die als een met grond bedekte heuvel in het landschap lag. Toen aan het einde van de ijstijd de temperatuur steeg, smolt de ijslens en liet in het landschap een ‘gat achter waarin water bleef staan: een pingoruïne.

Het Uddelermeer heeft door zijn fraaie ligging altijd tot de verbeelding gesproken. De pingoruïne is uitzonderlijk diep, van oorsprong 17 meter diep. Op de bodem heeft zich de afgelopen 10.000 jaar een dik pakket organisch materiaal opgehoopt, waardoor een waardevol vegetatiearchief is opgebouwd. Het Uddelermeer spreekt ook cultuurhistorisch tot verbeelding door de Hunneschans die er tegenaan schurkt. Het verdedigingswerk controleerde de handel over de Veluwe.

Het nabij gelegen Bleekemeer is eveneens een pingoruïne, maar is minder diep en landschappelijk minder aantrekkelijk.De werkgroep Geologie en Landschap van de KNNV vereniging voor veldbiologie Epe-Heerde heeft samen met de werkgroep Sprengen en Beken van de KNNV Apeldoorn een lezing en excursie over pingoruïnes voorbereid. De lezing wordt zaterdag 16 maart gegeven door Anja Verbers, fysisch geograaf en een autoriteit op het gebied van pingoruïnes. Ze is projectleider van het Pingo Programma van Landschapsbeheer Drenthe. Die provincie telt zo’n 2500 pingoruïnes.

De lezing wordt gehouden in Uddel, in dorpshuis Het Blanke Schot, Garderenseweg 33, 2888 LA.  Meteen na de lezing volgt een excursie naar en langs het Bleekemeer en het Uddelermeer.Aanvang lezing 13.30 uur, inloop 13.00 uur; aanvang wandeling ca. 15.30 uur (duur ca. 1 uur).Leden KNNV en IVN op vertoon van lidmaatschapskaart vrije toegang; niet-leden  € 3.

Aanmelden voor deelname bij Jan den Held, email: jdenheld@lijbrandt.nl, tel: 0575-517750.

Foto: Uddelermeer, foto KNNV

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX