Menu
Nieuwsoverzicht

Henk Dekker laat de stilte spreken in zijn schilderijen

18 september 2017

7

UDDEL   –   In Uddel wonen veel mensen die zich met kunst bezighouden. Nu is kunst een menselijke uiting van creativiteit waarin men aan zijn of haar expressie uiting geeft. Er zijn verschillende soorten kunst, zoals, muziek, literatuur, dans, architectuur of beeldende kunst.

Onder beeldende kunst valt ook de schilderkunst. En in Uddel hebben we een aantal inwoners die de schilderkunst uitoefenen.

Eén daarvan is Henk Dekker. Henk is geboren in Vriezenveen, waar zijn vader huisschilder was maar daarnaast in de keuken ook schilderde op doek of paneel. Henk Dekker ging in Vroomshoop naar de LTS en kreeg daar ook tekenles. Daar viel zijn tekentalent op en kreeg het advies om zich hierin verder te ontwikkelen. Zo kwam Henk bij een kunstschilder terecht en ontwikkelde zich verder in het tekenen. Het waren ‘levendige’ lessen, want de muizen liepen om hem heen in de schuur. Daar kreeg hij als 13 jarige jongen het advies om een pedagogische akte te halen om met tekenen de kost te kunnen verdienen. Henk kon toen niet bevroeden dat het jaren later op z’n 38e werkelijkheid werd.

Henk, getrouwd met een Uddelse, kwam in Uddel wonen en ging in een slagerij in Ermelo werken en later in Apeldoorn. In 1985 zijn ze in Uddel een poelierszaak begonnen. Daarna zijn ze naar Putten verhuist waar ze een kalvermesterij hadden en is in Putten ook actief geraakt in de politiek voor de SGP. Al die jaren werkte Henk aan zijn ontwikkeling als amateurschilder bij verschillende kunstschilders. In die tijd komt ook de vraag of Henk interesse heeft om les te gaan geven. Na rijp beraad heeft hij toen die stap gezet en ging naar Zwolle, Hogeschool Windesheim voor 2e graads docent tekenen.

Om daar lessen te mogen volgen moet je eigen werk laten zien en Henk kreeg de mededeling: “Je mag blijven, maar moet nog veel afleren”. Na vier jaar ging Henk naar de Hoge School voor de Kunsten in Arnhem. Maar dat bleek niet te combineren met het dagelijkse werk. Later kreeg Henk de gelegenheid om in deeltijd de 1e graads opleiding Docent Beeldende Vorming te volgen in Zwolle.

In zijn werk streeft Henk naar onderwerpen die hem iets te zeggen hebben en inspireren. “Dat is voor mij een uitdaging om aan het doek of papier toe te vertrouwen of in een ruimtelijke vorm gestalte te geven. Zo ben ik op zoek naar de inspiratie die mij in staat stelt boven het puur beschrijvende uit te stijgen om de kunstwerken meer betekenis en een bredere draagwijdte te geven”

Henk Dekker werkte ook mee aan exposities in de St. Jan in Gouda, in juni 2017.

Het thema was: Kleuren Zingen / Psalmen verbeeld. De psalmen zijn een geweldige inspiratiebron om je verbeelding met kleuren en vormen de inhoud van de psalm te laten spreken en op het doek te zetten, dat is talent.

Deze expositie was van leden van Korf, een vereniging van christelijke kunstenaars, waarvan Henk ook lid is.

 

Henk werkt ook regelmatig in opdracht. Vaak is dat iets specifieks, wat niet te vinden is in galeries of exposities.

 

De nieuwe site van Henk Dekker heeft de titel ‘Art of Silence’, de Stilte van de Kunst. Henk wil zich in  de toekomst toeleggen om het “verstilde moment” uit te beelden. In die stilte ziet de één en heel ander verhaal dan iemands anders. Het blijft fascinerend.

 

Het is de stilte die spreekt.

 

Wie zijn talent voor tekenen, schilderen of boetseren verder wil ontwikkelen kan bij Henk Dekker terecht in zijn atelier aan de Heegderweg 14a in Uddel.

 

www.atelierartofsilence.com

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX