Menu
Nieuwsoverzicht

Hart voor elkaar hebben

23 september 2015

127x gelezen
3

UDDEL    –    Woensdagavond was er de informatie en startavond voor Hartveilig Wonen in Uddel. Deze bijeenkomst was om de kazerne van de Vrijwillige Brandweer Uddel en is een samenwerking tussen Uddels Belang, Brandweer Uddel en de gemeente Apeldoorn. In 2006 is er op initiatief van Uddels Belang voor gezorgd dat er in Uddel een mogelijkheid kwam om snel bijstand te kunnen verlenen bij een hartstilstand. Het duurde immers lang voor dat er een ambulance ter plaatse was. Er kwamen financiele middelen beschikbaar vanuit het fonds ‘Uttiloch 1200’, de ondernemersvereniging OVU en de gemeente Apeldoorn. Een ondernemer uit Uddel stelde kleding beschikbaar. Voor wie er aanmerking kwamen om te reanimeren als dat nodig zou zijn, daarvoor kwam men bij Uddels brandweer terecht. Die zijn 24 uur per dag en 7 dagen in de week beschikbaar. En ze hebben getraind personeel. In 2008 heeft de toenmalige burgemeester er voor gezorgd dat er structurele financiering kwam en een auto. We zijn nu 9 jaar verder en ‘onze brandweermannen’ die zich al die jaren hiervoor ingezet hebben, om mensen te reanimeren, mogen met tevredenheid terugkijken. Dat ze er waren als het nodig was. Ze hebben bewezen dat zeer nuttig was dat ze waren. Maar zoals vaker als iets succesvol is dan wordt het met pennestreek de nek omgedraaid. Maar ja, dan kennen ze de Uddelse bevolking nog niet. We laten ons niet zo gauw aan de kant zetten. Uddels Belang nam het voortouw en na diverse overleggen is men tot een overeenstemming gekomen voor een nieuwe werkwijze ‘eerste hulp bij onwelwording in Uddel’.

Brandweervrijwilligers uit Uddel worden vrijwilliger bij Hartveilig Wonen, samen met andere vrijwilligers uit Uddel, Meerveld en Nieuw Milligen.

Hartveilig wonen is georganiseerde burenhulp, waarmee het aantal sterfgevallen door een acute circulatiestilstand kan verminderen. Hartveilig wonen is vrijwillige hulp aanvullend op ambulancezorg. Namens Hartveilig Wonen was Anthon Wolf, projectleider, aanwezig om uitleg te geven over Hartveilig Wonen. Het project Hartveilig Wonen is: organiseren van burgerhulpverlening en die burgerhulpverlening 7 dagen per week, 24 uur per dag mogelijk maken. De burgerhulpverlening is een aanvulling, geen vervanging, op de reguliere ambulancezorg. Er komt altijd een ambulance ter plaatse.

 In Uddel vallen we onder de regio Noord en Oost Gelderland. In deze regio komt jaarlijks ca 868 keer een hartstilstand voor. Een klein gedeelte ( 6 van de 35 kernen ) kent een aanrijtijd van 6 minuten, dit is de kritische fase bij een hartstilstand. De gemiddelde aanrijtijd voor een ambulance is 10 minuten, voor Uddel zelfs nog iets langer. Na de introductie van Hartveilig Wonen is de overlevingskans 25%, was voor die tijd 5  – 10%. Het aantal geregistreerde vrijwilligers in Uddel, Meerveld en Nieuw Milligen is op dit moment ca. 45. Bij Hartveilig Wonen wil men graag in Uddel zelf minimaal 45 vrijwilligers hebben. Voor vrijwilligers is er een training comform NRR. Er is nazorg, belangrijk voor kwalitieit en voor het behoud van de motivatie. Als er iemand zich onder valse voorwendels zou willen aanmelden als vrijwilliger dan krijgt die persoon zeker grote problemen.

Heeft u interesse en vindt u het belangrijk andere mensen te helpen in nood, dan kunt zich aanmelden als vrijwilliger bij Hartveilig Wonen – www.hartveiligwonen.nl

Je doet het niet alleen, maar samen.

Hartveilig Wonen – is ook hart voor elkaar hebben.

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX