Menu
Nieuwsoverzicht

Hannesje van Rhee – van de Kolk 100 jaar

22 februari 2016

203x gelezen
5

UDDEL   –   Dinsdag 22 februari 1916 werd ten huize van Aart van de Kolk en Heintje Mulderij een dochter geboren. Zij kreeg de naam van haar opoe, Hannesje. Haar geboortewieg stond aan Uddel 30, nu Garderenseweg 50. Hannesje groeide op in Uddel, wat toen nog een buurtschap was, met boerderijen en grintwegen. Uddel had toen ruim 1000 inwoners.

Nu, op 22 februari 2016 mag Hannesje de gezegende leeftijd van 100 jaar bereiken. Wie deze leeftijd mag bereiken kan veel vertellen over vroeger. Ze heeft nog een goed geheugen, al wordt het zien wat minder, ze leest de krant nog, bij voldoende licht. De herinneringen komen boven. “Je hoeft niet alles op te schriev’n heur”, zegt ze een aantal keren. Toen ze naar school ging, was dat naar de enige school die er in Uddel was en die stond op Het Hof. Dat was de openbare school waar meester Boelen het hoofd was. Na haar schooltijd heeft Hannesje vier jaar gewerkt in de huishouding bij meester Boelen. Zij zochten een nieuwe werkster en juffrouw Annie had gezegd: “Ga maar naar Aart van de Kolk, Hannesje wil het misschien wel doen” En zo gebeurde het. Na die vier jaar heeft zij een jaar gewerkt in Garderen, in het gezin van ds. Terlouw, de ouders van Jan Terlouw, oud politicus, waar Hannesje nog wel eens contact mee gehad heeft. Hierna heeft zij in het gezin van kapitein Brands in Nieuw Milligen gewerkt. Hannesje kreeg verkering met Jan van Rhee, die woonde op ’t Hof. Er werden trouwplannen gemaakt, maar kapitein Brands, waar zij dus werkte, zei dat ze niet eerder mocht trouwen voor dat zij een ander meisje hadden gevonden voor het werk. Dat is gelukt. In 1937 stapte zij in het huwelijksbootje met Jan van Rhee. Jan die werkte in de slagerij bij Jan van de Kamp. Maar hij heeft ook in Apeldoorn en Dieren gewerkt om meer kennis op te doen. Daar ging hij op de fiets naar toe. En op zaterdagavond was, voor de oorlog, de winkel open tot 10 uur en dan moest Jan nog op de fiets naar Uddel toe. Jan en Hannesje hebben de zaak van Jan van de Kamp overgenomen in 1937.  “Jan had geen papieren om een zaak te beginnen, dus moest de zaak dicht” zegt Hannesje. “Maar Jan van de Kamp heeft zoveel te doen gemaakt dat wij op zijn papieren mochten verder gaan tot Jan zelf de papieren had”, aldus Hannesje. “Broekhuizen en ook Voerman hebben hem geholpen om de papieren te halen, hij is naar Amersfoort geweest, op de fiets, om examen te doen”.

Maar in 1939 werd Jan van Rhee opgeroepen voor de mobilisatie. Aalt Boeve werkt toen bij Jan en Hannesje en die nam de honneurs waar.

“Als een klant na sluitingstijd kwam, dan werd het opgeschreven, want er werd door de politie streng op gecontroleerd, dat er na sluitingstijd niet betaald werd door de klant”.

In Uddel had vroeger niet iedereen telefoon, dus kwamen er vrouwen vragen of Hannesje even voor hun wilde bellen. “Ik zei dan, bel zelf maar, maar dat durfden ze niet. Totdat ik zei je moet zelf maar bellen, ik moet weer verder met m’n werk en toen moesten ze wel” verteld Hannesje.

“Tegenwoordig  kun je van alles krijgen op een verjaardag, maar vroeger kreeg je op een verjaardag een kop warme chocola met een droge beschuit. Die brak je doormidden en doopte je dan in de chocola en dat was heerlijk”

Ruim dertig jaar hebben Jan en Hannesje gewoond bij de slagerij, toen zijn ze verhuisd naar de geboortegrond van Hannesje aan de Garderenseweg.  Daar hebben ze een nieuwe woning gebouwd. In de jaren ’80 zijn ze verhuisd naar de Elspeterweg 15 waar Hannesje nu nog woont. Haar man Jan van Rhee is in 1998 overleden.

Hannesje doet elke dag nog aan ochtendgymnastiek. Zes dagen krijgt ze eten van de Oranjehof uit Elspeet en 1 keer in de week gaat eten in de Koningin Wilhelminahof. ’s Woensdags pakt ze de rollator en gaat ze bij haar zoon Kees en z’n vrouw en daarna bij zoon Aart en z’n vrouw koffie drinken.

Hannesje blijft op haar hoge leeftijd zo veel mogelijk actief en zegt ze: “Ik ben heel blij en dankbaar dat ik dat allemaal nog kan doen”.  Zij heeft 5 kinderen, 3 schoondochters en 1 schoonzoon, 1 schoonzoon is ruim zeven jaar gelden overleden. Hannesje heeft 15 kleinkinderen en 33 achterkleinkinderen.

In de afgelopen 100 jaar heeft Hannesje Uddel zien groeien van een buurtschap naar een dorp.

Hannesje van Rhee – van de Kolk is de vierde persoon in Uddel die de afgelopen bijna 60 jaar die de leeftijd van 100 jaar heeft mogen bereiken.

Namens de gemeente Apeldoorn heeft loco-burgemeester Mark Sandmann haar gefeliciteerd met haar honderdste verjaardag.

 

Aug. 2018: Hannesje van Rhee-v.d. Kolk is in 2018 op 102-jarige leeftijd overleden.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX