Menu
Nieuwsoverzicht

Geweldig optreden van de Marinierskapel in Uddel

28 oktober 2018

47

UDDEL   –    Wie zaterdagavond 27 oktober in De Schier bij Het Blanke Schot was kreeg een concert te horen waarvan de echo bij de aanwezigen nog lang zal naklinken.

Muziekvereniging Juliana uit Uddel bestaat dit jaar 85 jaar en had voor deze speciale gelegenheid de Marinierskapel der Koninklijke Marine uitgenodigd om naar Uddel te komen. En dat ze gekomen zijn is zich al verbazingwekkend omdat ze alleen maar optreden op uitnodiging als een muziekvereniging 100 jaar bestaat. De ruim 400 aanwezigen in De Schier hebben dan ook van de eerste tot de laatste noot genoten. De jarige muziekvereniging Juliana en de commissie die deze avond georganiseerd hebben mogen terugzien op geweldige avond met prachtige muziek. Aan het eind van de avond kregen de organisatiecommissie en de dirigent en solisten van de marinierskapel een pakket met ´Uddelse´ lekkernijen aangeboden. Het was een vermakelijk gezicht om te zien hoe Geurtje probeerde duidelijk te maken aan de dirigent wat voor lekkernijen in het pakket zaten. Om dat aan iemand van zweedse afkomst duidelijk te maken valt niet mee.

Op verzoek van uddel.info heeft Jan de Vries, lid van de organisatiecommissie, een prachtig verslag geschreven over het optreden van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de aanloop naar deze avond toe. Jan bedankt hiervoor.

Marinierskapel der Koninklijke Marine krijgt staande ovatie na een geweldig optreden in Uddel

Ter gelegenheid van het 85 jarig bestaan van muziekvereniging Juliana heeft deze kapel een concert gegeven dat zijn weerga niet kent. Na de Johan Willem Frisokapel in 1992, de kapel van de Koninklijke Luchtmacht in 2011 en 2015, was het nu de beurt aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine die normaal onder leiding staat van dirigent majoor Arjan Tien, maar in Uddel had de Zweedse gastdirigent Per-Otto Johansson de leiding over het geheel. Al anderhalf jaar geleden werden de eerste contacten gelegd, en werd er na aanvragen, bezoek van de projectofficier Cor Knegjens aan Uddel, en via mailverkeer de goedkeuring gegeven. U zult begrijpen dat wij daar ontzettend blij mee waren, en trots dat we dit gerealiseerd hadden.

Een commissie bestaande uit een viertal Juliana leden, ging aan de slag met de voorbereiding, en besteedde naast de normale zaken die geregeld moeten worden, ook veel aandacht aan de promotie van dit concert. Via radio, regio tv, kranten en uiteraard  social media ging de aankondiging het hele land door, ook via de leden zijn veel kaarten verkocht.

Dat dit effect had blijkt wel uit het feit dat ook veel mensen van buiten de regio naar Uddel gekomen waren voor dit unieke concert.

Eindelijk breekt dan de dag aan van het concert,  s’ morgens komen de mensen van het geluid en lichtbedrijf om alles op te bouwen en te installeren, rond  vier uur komen de mensen van de Marinierskapel met instrumentarium, lessenaars enz. ook rond deze tijd komen de muzikanten binnen, en maken zich op voor de soundcheck. Even wennen aan de akoestiek die in iedere zaal verschillend is, ook voor de dirigent Per-Otto is het fijn om nog even te repeteren en hier en daar nog een paar aanwijzingen te geven.

Na een gezamenlijke maaltijd kleden de muzikanten zich om, en komen de eerste mensen al binnen. Om 20 uur kondigt Geurtje van den Hoek het concert aan, en komt de dirigent op het podium. De kapel begint met het werk Solemn Ouverture fort he Twentieth Anniversary of the October Revolution, een pittig werk om mee te beginnen, en de toon is gezet voor een prachtige muzikale avond. Als tweede stuk is gekozen voor het werk Concertino for trombone en orkest met als solist sergeant Frank Kramer.  Wat een prachtig werk, en wat een geweldige solist hebben we gehoord, ook de begeleiding van het orkest werd subliem uitgevoerd. Het publiek was muisstil en zeer onder de indruk, en de solist ontving een oorverdovend applaus van publiek en collega muzikanten. Als derde stuk speelde men March Opus 99, en als laatste voor de pauze Dionysiaques opus 62, een mooi stuk om naar te luisteren.

In de pauze wordt de opstelling van de kapel gewijzigd, en wordt het programma voortgezet met het overbekende “ Zorg dat je erbij komt”, dan de Jackson Five Medley. The Shadow of your Smile is het volgende nummer met als solist Rene Hendrickx op de altsaxophoon. Sevillana met in de hoofdrol de trompetsectie, is gearrangeerd door oud muzikant Nanouck Brassers, en is een lust om naar te luisteren.

Swingend vervolgd met Swing Funk.  Hierna de Tenorhorn Galop met als solisten op euphonium adjudant Renato Meli, en sergeant Robbert Vos. Ook hier petje af voor de muzikanten en solisten, en is het voor ons als amateurs een genot om naar te luisteren. De Nederlandse Medley bracht de handen voor de zoveelste keer op elkaar, en wordt er volop meegezongen met  “Daar in dat kleine cafe aan de haven”, en andere bekende Nederlandse liedjes. Als laatste nummer wordt het bekende Oh  when the Saints gespeeld en werd  er door het publiek volop meezongen en geklapt, ook in deze bewerking een solo op klarinet, trombone en trompet.

Het publiek bracht een staande ovatie aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine met hun gastdirigent Per-Otto Johanson uit Zweden.

Ons kleine land heeft veel dingen om niet alleen nationaal, maar ook internationaal trots op te zijn, wat ons betreft hoort daar ook zeker de Marinierskapel bij.

Het was een avond om niet snel te vergeten.

De nieuwe cd van de marinierskapel is te bestellen via de website www.stichtingvriendenmarinierskapel.nl

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX