Menu
Nieuwsoverzicht

GEUS op de rem

18 juni 2024

1215x gelezen
2

UDDEL – Het gebiedsproces GEUS, geïnitieerd in Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld, had als doel om deze regio duurzaam te ontwikkelen door middel van samenwerking tussen overheidsorganisaties, bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Helaas blijkt de praktijk weerbarstiger dan de theorie.

Een korte terugblik. Vanwege het grotendeels theoretische stikstofprobleem moet in dit gebied 42,5% stikstofreductie worden gerealiseerd. Dit heeft grote gevolgen voor de regio. Om deze toekomst veilig te stellen, werd het gebiedsproces gestart om plannen te ontwikkelen voor agrariërs, ondernemers, wonen, recreatie en infrastructuur. Het idee was dat dit proces ‘bottom-up’ zou plaatsvinden.

Patstelling

De resultaten van het gebiedsproces hadden inmiddels gepresenteerd moeten worden. Helaas bevinden we ons nu in een patstelling tussen de provincie en een deel van de bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Een recente brief van Uddel Onderneemt werpt licht op de onvrede: de bottom-up benadering lijkt te zijn vervangen door een top-down aanpak. Ondernemers en inwoners klagen dat een eerder plan is afgewezen en dat cruciale cijfers over stikstofreductie na 2021 zijn achtergehouden. Dit roept vragen op over de transparantie en het daadwerkelijke doel van het proces.

Prangende vragen

De SGP-fractie stelde tijdens het vragenuur van Provinciale Staten enkele prangende vragen aan de gedeputeerde. Herkent hij zich in het beeld dat de samenwerking is gestagneerd? Wat zijn de redenen voor het niet behalen van de planning en wanneer kunnen we alsnog resultaten verwachten? En belangrijker nog, erkent de gedeputeerde dat cijfers over stikstofreductie niet zijn gedeeld, en waarom?

De gedeputeerde erkende tijdens de vergadering dat de voortgang niet verloopt zoals gehoopt. Daarnaast heeft het College van Gedeputeerde Staten aangegeven dat bestuurders (wethouders en gedeputeerde) binnenkort zullen deelnemen aan de werkgroep om tot oplossingen te komen. Ook is toegezegd dat de cijfers binnenkort gedeeld zullen worden.

Duidelijkheid

Het is van groot belang dat er snel duidelijkheid komt. Het vertrouwen in het proces staat op het spel. Alleen door open communicatie en daadwerkelijke samenwerking kunnen we de regio Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld duurzaam ontwikkelen en ervoor zorgen dat iedereen er goed kan boeren, wonen, werken en recreëren, nu en in de toekomst.

Column door Harm Jan Polinder
Statenlid SGP

Bron: SGP Gelderland

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX