Menu
Nieuwsoverzicht

Gerrit Holdijk overleden

30 november 2015

260x gelezen
1

UDDEL   –   In de nacht van zondag op maandag is, na een ernstige ziekte, Gerrit Holdijk overleden. Gerrit Holdijk heeft voor de de SGP 25 jaar in de Eerste Kamer gezeten en 24 jaar in de Provinciale Staten van Gelderland. Dit voorjaar had hij afscheid genomen van de Eerste Kamer en van de SGP. Vanaf 2011 zat hij in de Eerste Kamer als éénmansfractie. Vanwege het constructieve standpunt van de SGP tegenover het minderheidskabinet-Rutte, werd Holdijk gezien als degene die het kabinet in de meeste gevallen aan een meerderheid in de Eerste Kamer kon helpen. Hij reageerde zelf laconiek op de hem toegeschreven sleutelpositie. Over het gedoogakkoord zei hij: “Ik heb tot nu toe dat allemaal niet zo precies gevolgd. Ik ben van professie een eenvoudige jurist en van habitus een Veluwse boer”.

– Een representant van de mannenbroeders is Holdijk niet. Zo had hij er zelf nooit moeite mee dat vrouwen lid zouden worden van de SGP.
‘Ik vond het jammer dat dat door de rechter moest gebeuren. Ik heb nooit een principieel punt gemaakt van de vrouw in de partij of in de politiek en ook geen enkele moeite gehad om een vrouw als voorzitter van de Eerste Kamer te kiezen. In gemeenteraden waar de SGP in zit, speelt die discussie of je een vrouw als wethouder mag kiezen soms wel. Het is geen koekoek één zang in de partij.’

De Veluwe was zijn biotoop. ‘Ik voel me verbonden met de traditionele Veluwenaar. Er is hier veel veranderd. De beslotenheid is weg. Vroeger kwam hier een of twee keer op een dag een wagen de melk ophalen en een keer per week werd het voer afgeleverd. Af en toe kwam een marskramer. Nu hebben de mensen in dorpen als Uddel ook stedelijke trekken in denken en doen.- bron: Elsevier

Gerrit Holdijk woonde sinds 2006 met zijn vrouw weer in Uddel, in het huis van zijn moeder. Voor die tijd woonde hij in Apeldoorn, van waar hij  één dag in de week, iedere week, naar zijn moeder ging om haar te helpen op de boerderij. Velen in Uddel en omstreken gingen naar Gerrit Holdijk als men juridisch advies nodig had.

Gerrit Holdijk is 71 jaar geworden.

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX