Menu
Nieuwsoverzicht

Gereformeerde Gemeente in Nederland De Beek Uddel 100 jaar

2 september 2015

1409x gelezen
6

UDDEL    –   Op 2 augustus 2015 was het honderd jaar geleden dat de instituering plaatsvond van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te De Beek-Uddel. Vanaf eind 1908 las men op zondag eerst thuis en ging men daarna ook bij elkaar preek lezen. Vanaf 1910 ging ds. A. Janse regelmatig voor in De Beek-Uddel. Deze samenkomsten werden gehouden in een schaapskooi aan de huidige Paleisweg. Er was een raam in het dak gemaakt om de lessenaar te voorzien van het nodige licht. Deze schaapskooi was eigendom van Willem Davelaar, landbouwer in De Beek-Uddel. Er kwamen ongeveer 14-16 mensen naar de samenkomsten in de schaapskooi. Ze zaten op smalle houten bankjes met de voeten in het zand.

Vanaf het voorjaar 1914 begon men met het houden van leesdiensten in de schaapskooi. De gemeente werd een afdeling van de Gereformeerde Gemeente te Barneveld. Gerrit Huisman en Nuij van den Broek werden verkozen tot ouderling.  Evert Schuiteman werd verkozen tot diaken.

Op 6 mei 1915 werd de schaapskooi aangekocht door de kerkenraad van Barneveld. Inmiddels was het aantal personen die naar de samenkomsten kwamen gegroeid naar 30. Op 2 augustus 1915 werd de gemeente geïnsitueerd door ds. Janse, predikant te Barneveld.

Op oudejaarsavond gebruikte men tijdens de dienst een petroleumlamp bij de lessenaar van de voorlezer. Bij huwelijksbevestigingen lagen de bruidsparen geknield op een kussen in het zand, als de predikant hen zegende.

Na verloop van tijd werd de schaapskooi te klein en ook de bouwkundige staat te slecht om de samenkomsten in goede orde te kunnen vervolgen. Men moest omzien naar een kerkgebouw.  En op 13 januari 1923 kon men dan ook in de krant lezen: 

–  Te Uddel, dicht bij het Uddelermeer wordt een kerkgebouw opgericht door de volgelingen van ds. J. Fraanje. Tot  heden vergadert men des Zondags en door de week in een groote schaapskooi. –

In dat jaar -1923- heeft men het kerkgebouw ook in gebruik genomen, voorzien van een torentje. De gemeente groeide en het kerkgebouw ‘groeide’ mee. In 1955 werd de kerk voorzien van een zijvleugel en in 1974 werd een tweede zijvleugel aan de kerk gebouwd. In 1987 heeft men, op de consistorie en het pijporgel na die niet onder de slopershamer vielen, het hele kerkgebouw gesloopt en een grotere, nieuwe kerk gebouwd. Het torentje uit 1923 is er weer opgezet.  In de tijd dat de nieuwe kerk gebouwd werd heeft men gebruik gemaakt van de Nederlands Hervormde Kerk in Uddel. In vijf maanden heeft men de nieuwe kerk gebouwd. Het nieuwe kerkgebouw werd in 1997 voorzien van een zijvleugel. 

In de loop der jaren zijn er verschillende beroepen uitgebracht op predikanten, maar altijd zonder het gewenste resultaat. Tot in 2002 kandidaat A. van Voorden het op hem uitgebrachte beroep naar De Beek-Uddel aannam. Hij werd op 26 september 2002 door zijn leermeester ds. F. Mallan bevestigd als predikant van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te De Beek-Uddel. In 2010 nam ds. Van Voorden het beroep aan naar Opheusden. Ds. A. van Voorden is tot nu toe de enige predikant die de gemeente te De Beek-Uddel heeft gediend.

Ouderlingen die de gemeente in de honderd jaar gediend hebben zijn o.a. G. Huisman, N. v.d. Broek, H. van den Brink, E. Mulder, J. van de Veen, A. Buitenhuis, J. van Vliet, W. Limburg, J. Roos en A. Geuze. De twee laatstgenoemden zijn nu predikant van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

De kerkenraad van de gemeente te De Beek-Uddel bestaat nu uit de volgende personen. Ouderling: M.F. van de Beek, J.D.A. Dorresteijn, G. van Lagen en G. Mulder. Diakenen: A. van de Brug, D.J. Geuze, H.P.W. Klaassen, T. Limburg, W. van de Ridder en R.J. Schouten.

Op woensdag 2 september jl. is er een herdenkingsdienst gehouden die geleid werd door ds. A. van Voorden en ds. J. Roos. Laatstgenoemde is jaren ouderling geweest in de gemeente. Bij deze herdenkingsdienst waren de burgemeester van Ermelo, dhr. A. Baars en de burgemeester van Apeldoorn, dhr. J. Berends aanwezig. De burgemeester van Ermelo –dhr. A. Baars– heeft de gemeente hartelijk toegesproken.

Na afloop is het herdenkingsboek ‘Geplant aan waterbeken’ overhandigd. Dit boek is samengesteld door J.G. van Wijngaarden, in samenwerking met J. Horst, H.P.W. Klaassen, S. Kok en H.P. Trouwborst-Klaassen. Het boek is voor € 39,50 verkrijgbaar bij de boekhandel.

 

foto’s: Sjaak van Wijngaarden

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX