Menu
Nieuwsoverzicht

Gemeenteraad: geen windmolens in Uddel

12 september 2019

UDDEL / APELDOORN – Donderdagavond kwam de Apeldoornse gemeenteraad bij elkaar om opnieuw te spreken over de plannen om windmolens te plaatsen in de gemeente, onder meer ten zuiden van Uddel. De meerderheid van de partijen was het erover eens dat de locatie bij Uddel niet geschikt is en dat er meer onderzoek moet komen naar de mogelijkheden om windmolens te plaatsen langs de snelwegen A1 en/of A50.

Volgens GroenLinks is Uddel ‘geen logische en wenselijke locatie’. De partij roept Apeldoorn op om met zoveel mogelijk eigen initiatieven en ideeën te komen. De SP noemt alle vijf locaties, zoals genoemd in het onderzoek van Pondera, ‘niet geschikt’. Het CDA wil ‘niet verder te gaan met de ontwikkeling van de vijf locaties’ (zoals genoemd in het onderzoek van Pondera, red.). Ook 50plus en Partij voor de Dieren zijn geen voorstander voor windmolens in Uddel.

Wat betreft Gemeentebelangen ligt het niet voor de hand om te kijken naar windenergie, maar er moet eerst goed onderzoek gedaan worden naar bijvoorbeeld zonnepanelen. Andere partijen brengen hier tegenin dat ook windenergie nodig is om de klimaatdoelstellingen te halen.

Ook  werden door onder andere de ChristenUnie vragen gesteld over de procedure. De SGP geeft aan dat de brief met de mogelijke locaties zeer onverwacht kwam voor de omwonenden. Lokaal Apeldoorn geeft de inwoners een compliment hoe de inwoners zijn omgegaan met de fouten die gemeente heeft gemaakt in de volgorde van het proces.

Volgens wethouder Sandmann, verantwoordelijk voor de energietransitie binnen de gemeente, is er maatschappelijk en politiek draagvlak voor het plaatsen van windmolens langs de A1. ‘Dat zijn twee hele belangrijke elementen.’ Daarnaast constateert Sandmann dat er ook draagvlak is voor meer onderzoek naar de mogelijkheden met kleine windmolens.

Tegen de plannen om in Meerveld en Nieuw-Milligen windmolens te plaatsen kwam veel weerstand. Zo is onder andere de actiegroep Geen windmolens in Uddel opgericht

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX