Menu
Nieuwsoverzicht

Gemeenteraad bezocht Uddel; wel of geen bedrijventerrein?

4 maart 2024

1752x gelezen
1

APELDOORN – De gemeenteraad in Apeldoorn komt ijs en weder dienende iedere donderdagavond bij elkaar voor vergaderingen, dialogen, ontmoetingen en werkbezoeken. Een nieuw concept naast de raadsvergadering is PMA Plus en dat staat voor Politieke Markt Apeldoorn met een ‘extra’. De gemeente is dat concept op 8 februari begonnen. De PMA Plus is in het leven geroepen om zaken te bespreken die niet direct zijn bestemd voor een politiek debat en/of besluitvorming in de PMA en de gemeenteraad. Denk aan informatieve, beeldvormende activiteiten, aan kennissessies, werkbezoeken of excursies. Dit keer was het thema van de PMA Plus de WVG voor de mogelijke vestiging van een bedrijventerrein in Uddel. Een heet hangijzer…

Al vanaf einde december roezemoest het door Uddel, er komt een 19 hectare groot nieuw bedrijventerrein en zelfs zou er al een rondweg zijn gepland door natuurgebieden in het noordelijk gebied van Uddel. Er is een actiegroep ontstaan en er is een handtekeningenactie georganiseerd. De ‘schoenendoos’ met iets meer dan 300 handtekeningen is inmiddels door de actiegroep op 15 februari aangeboden aan de gemeenteraad. Wat staat er toch allemaal te gebeuren in ons dorp? Tijd dus voor een ontmoeting in het Uddelse.

Want, de insteek van de actiegroep is feitelijk onjuist en gebaseerd op verkeerde aannames, gebrek aan kennis, en het druist in tegen de eerder overeengekomen plannen voor Uddel, Meerveld en Nieuw Milligen zoals omschreven in de VitaliteitsAgenda. Deze agenda is in nauwe samenwerking door de Uddels gemeenschap opgezet samen met vertegenwoordigers van de gemeente Apeldoorn. Het is in niemands belang om deze agenda weer open te breken.

WVG De gemeenteraad had afgelopen donderdag met name de plannen rondom de WVG (wet Voorkeursrecht Gemeenten) geagendeerd. De WVG is geïnitieerd om na te denken over de mogelijke bouw van een bedrijventerrein (geen industrieterrein dus) naast de locatie waar nu de bedrijventerreinen in Uddel aan de Elspeterweg zijn gerealiseerd.

Het is begrijpelijk dat er weerstand kan komen op het moment dat er iets gaat plaatsvinden ‘in uw achtertuin’. Bekend is het begrip NIMBY, not in my backyard. Een term uit de Verenigde Staten om de argumenten te beschrijven van mensen die tegen ontwikkeling in hun omgeving zijn, maar niet noodzakelijkerwijs tegen soortgelijke ontwikkeling elders. Er leven nogal wat plannen voor groot-Uddel om te bouwen, te wonen, te werken, de boodschappen te doen… Kortom, te leven. Dan kunnen er dus ook zaken aan bod komen zijn die niet iedereen gelijk even prettig vindt. Maar als op alle veranderingen zo negatief wordt geageerd, dan komt Uddel geen stap verder met de plannen.

Uitgesteld meekijken

Op de raadsvergadering mocht men een zegje doen van vijf minuten en een aantal personen en organisaties grepen deze goede kans aan. Ook Chris van de Boom (voorzitter Uddels Belang) en Herman van Dalfsen (voorzitter Uddel Onderneemt) hebben hun zienswijzen gedeeld. Deze tekst is integraal opgenomen in dit artikel, zie onder.

Ook zijn er vertegenwoordigers van de actiegroep aan het woord geweest.

Op 14 maart hoopt de raad het besluit rondom de WVG af te tikken. U kunt de raadsvergadering in z’n geheel nog eens nazien via deze LINK. Dan bent u weer helemaal bij!

Foto: Herman van Dalfsen van Uddel Onderneemt spreekt de raad toe.

UDDELS BELANG

Goedenavond Burgemeester, wethouders, raadsleden en alle andere aanwezigen.

Ik ben Chris van de Boom, ik woon 5 jaar in Uddel en 32 jaar geleden begonnen als  ondernemer in Uddel en al jaren getrouwd met een geboren en getogen Uddelse/Uddelaar.

Sinds 5 jaar ben ik bestuurslid van Uddels Belang en sinds kort ook voorzitter. Uddels Belang behartigt al ruim 90 jaar de belangen van de inwoners en bedrijven uit Uddel. Wij zijn een vereniging met ongeveer 450 leden wat dus een groot gedeelte van de gezinnen van het dorp is.

Ik ben blij dat ik vanavond de gelegenheid krijg om namens het gehele bestuur van Uddels Belang onze visie te geven op het besluit van B&W om de WVG in te zetten op 19 ha grond ten behoeve van uitbreiding bestaand bedrijven terrein. Wij willen als bestuur geen 19 ha bedrijventerrein met grote logistieke bedrijven of distributiecentrums. Wat wij wel willen is de mogelijkheid creëren voor bedrijven uit Uddel om te verplaatsen en uit te breiden. Dit is ook door Wethouder van de Berge en Patrick Hulshof (Proces manager landelijk gebied) aan ons bevestigd dat dit de doelstelling is en de WVG het middel is om dit te kunnen realiseren. Met de WVG krijgt de gemeente Apeldoorn de regie in handen en de tijd om dit te realiseren. Door de regie in handen te nemen kan ervoor gezorgd worden dat erop de vrij komende locaties woningbouw gerealiseerd kan worden met vooral betaalbare woningen.

Het verplaatsen van sommige bedrijven is noodzakelijk voor Uddel om woningbouw mogelijk te maken. Er is in Uddel al jaren lang een enorme behoefte aan woningen en dan vooral betaalbare woningen. Deze vraag naar woningen is enkele jaren geleden middels een enquête naar voren gekomen. Deze enquête maakte onderdeel uit van de inventarisatie van wensen en behoeften voor de daarna op te stellen VitaliteitsAgenda en is toen de tijd door een kleine 500 mensen ingevuld.

Ook is er in de omgevingsvisie van Apeldoorn hiervan het een en ander opgenomen, ik citeer:

We streven naar behoud van winkels en voorzieningen en sportfaciliteiten. Wij kijken daarbij ook naar innovatieve oplossingen, zoals het combineren van functies. Zowel werkgelegenheid als nieuwe woningen zijn belangrijk om de dorpen vitaal te houden.

Natuurlijk begrijpen wij als Uddels Belang dat er inwoners zijn die over de WVG een hele andere mening dan wat wij hebben. Wanneer er voor of achter je woning een bedrijven terrein ontwikkeld gaat worden en daardoor je uitzicht en woonplezier doet verminderen ben je echt niet blij. Dit is natuurlijk op elke plek waar een nieuw plan ontwikkeld gaat worden het geval. Er zijn altijd omwonenden die hinder gaan ondervinden en tegen zullen zijn. Alleen wanneer we in de gemeente Apeldoorn en natuurlijk in heel Nederland om die reden de ontwikkeling van projecten niet door blijven zetten de problemen op gebied van Wonen en Werken alleen maar groter gaan worden. Geloof me deze problemen zijn nu al heel erg groot.

Het is heel belangrijk dat de communicatie met de Uddelse bevolking en in het bijzonder de belanghebbenden en omwonenden goed gaat worden. Zowel nu met de WVG als met de vervolg stappen. Er is in een dorp al gauw onrust en ruis op de lijn wanneer door slechte communicatie halve waarheden voor hele waarheden worden aangenomen. Hier wordt niemand gelukkig van. Een goede communicatie zal het proces eerder doen versnellen dan vertragen en voorkomt veel negatieve energie.

Het bestuur van Uddels belang streeft naar een vitaal en leefbaar Uddel ook in 2040. Wanneer er nu geen actie en plannen gemaakt gaan worden gaat dat niet lukken. We zijn onze jeugd,  kinderen en toekomstige generaties verplicht om daar per direct mee aan de slag te gaan. Want 10 jaar tijd tussen het plan maken en het plan gerealiseerd hebben is helaas vaak de praktijk. Bedrijven terrein fase 1 wat nu in de afrondingsfase zit heeft ruim 25 jaar geduurd. Zoals u merkt hebben we met zijn allen geen tijd te verliezen.

Onze oproep aan de raad is dan ook, neem verantwoording in dit proces en steun het besluit van het college om de WVG door te laten gaan.

Bedankt voor uw tijd en aandacht.

UDDEL ONDERNEEMT

Geachte Burgemeester, wethouders, raadsleden en andere aanwezigen, goedenavond!

Mijn naam is Herman van Dalfsen; ik mag sinds 2021 de voorzitter zijn van de ondernemingsvereniging Uddel Onderneemt.

Uddel Onderneemt bestaat ruim 20 jaar en is een zeer actieve vereniging met meer dan 100 leden. Dat is veel voor een dorp als Uddel waar anno nu bijna 3.500 mensen wonen en vaak ook werken. Het aantal inwoners in Uddel heeft de afgelopen 10 jaar een sterke groei meegemaakt van dik 20%. 

Er zijn meer dan 510 bedrijven actief in Uddel en omgeving, wat ver boven het landelijke gemiddelde van Nederlandse dorpen ligt. Dat zijn ZZP-ers, maar ook MKB-ers en zelfs internationaal opererende bedrijven. Dat kom je niet vaak tegen in een dorpje als Uddel. Daarnaast merken we op dat het buitengebied een kraamkamer is van kleine opstartende bedrijfjes.

Kortom, Uddel is ‘alive and kicking’. Om het dorp en de omgeving zoals Nieuw Milligen en Meerveld letterlijk levendig te houden, is enkele jaren geleden door Uddels Belang, Uddel Onderneemt en later ook Uddel Samen, de VitaliteitsAgenda geschreven. Dat is in nauwe samenwerking met de gemeente Apeldoorn geweest. Een proces waarin wij met genoegen en in dankbaarheid op terug kunnen kijken.

Er ligt inmiddels een doordachte agenda voor de toekomst klaar waarin wonen, leven, werken, veiligheid, scholing, kerk en sport concreet worden benoemd. Laten we ons aan die agenda vasthouden en daar niet meer aan tornen.

Deze agenda heeft de basis gevormd voor het later opgerichte initiatief Gebiedsvisie GEUS, waarin naast Uddel ook de dorpen Garderen, Elspeet en Speuld zijn betrokken. Die alle weer in een andere gemeente liggen. Agenda en activiteiten reiken verder dan onze dorpsgrens. Geachte aanwezigen, dit gegeven is belangrijk om te weten bij uw stellingname en beslissing. Het gaat hier om een omvangrijk gebied.

Dat er mensen zijn die de agenda niet kennen, dat verbaast ons. Dit omdat steeds luid en duidelijk de plannen en toekomstvisie op verschillende platformen van de gemeente Apeldoorn en Uddel.info zijn gecommuniceerd. Dat er nu protest is, dat is begrijpelijk. Als een overzichtelijk dorp als Uddel plannen heeft om te bouwen aan de omgeving, kun je altijd commentaar, andere inzichten en wellicht zelfs opstand verwachten.

Laat onverlet, we hebben te maken met veranderingen, dat is de enige constante.

In de VitaliteitsAgenda komt bedrijvigheid volop aan bod. De situatie in Uddel, dan met name het centrum (als ik daarmee niet al te zeer overdrijf) waarin MKB-bedrijven zijn gevestigd die geen kant meer op kunnen om uit te breiden, waarin er soms lastige verkeerssituaties ontstaan, waar wonen en werken elkaar kruist… is het nodig de regie te nemen.

Ik heb twee leden van ons, als voorbeeld meegenomen, Bakkerij Schreuder, die met de productie die nog in de kern van het dorp zit, en Versteeg Grondverzet… Beiden zouden graag ruimte willen maken voor bijvoorbeeld woningbouw, maar willen wel in Uddel blijven.

Hier is ruimte voor nodig!

Het buitengebied verandert, het verandert sterk, denk daarbij ook aan de vrijkomende landerijen bij het uitkopen van agrarische ondernemingen. Daarom, ook hier is het als overheid belangrijk een regisseur te zijn en niet ongewild een lapjesdeken aan initiatieven van woningen, bedrijven, natuur en recreatie te krijgen.

Willen we wonen en werken in Uddel behouden en zelfs stimuleren dan is de WVG een goede stap en passend in de agenda zoals we die met z’n allen, velen hier in de zaal aanwezig, hebben opgesteld. Moet het dan 19 hectare worden? Dat verwachten wij niet, maar met de WVG in de knip, kunnen we in ieder geval de kleurplaat inkleuren, met elkaar, zoals het in de VitaliteitsAgenda is omschreven.

Een kritische opmerking  over de handtekeningenactie van enige weken geleden, ik heb deze persoonlijk van dichtbij meegemaakt. De zaken waarmee de actievoerders schermen zoals 24/7 industrie, zondagsrust verdwijnt en nog meer verontrustende zaken, berusten op onwaarheden en onkunde. Mij is duidelijk, helaas, dat deze personen geen weet hebben van wat werkelijk speelt. Met die reden zien wij deze handtekeningenactie totaal niet als representatief voor Uddel

Hartelijk dank voor uw aandacht, ik wens u alle goeds toe bij het nemen van uw beslissingen.

Bronnen:

  • KVK Kamer van Koophandel
  • Gemeente Apeldoorn
  • Kadaster
  • CBS Centraal Bureau Statistiek
Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX