Menu
Nieuwsoverzicht

Gemeente bestrijdt eikenprocessierups preventief

24 april 2019

UDDEL / APELDOORN – De gemeente Apeldoorn is deze week gestart met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Door het vroege voorjaar komen de eiken alweer in het blad. Dat betekent dat ook de groeiomstandigheden voor de eikenprocessierups gunstig zijn. De gemeente is daarom twee weken lang, dag en nacht, op pad om het blad met een biologisch middel te bespuiten.

De rups eet dit blad en zal zich hierdoor niet ontwikkelen. De gemeente voert de preventieve bestrijdingsactie uit op plekken waar de rups voorgaande jaren veel voorkwam. Hiermee wil Apeldoorn overlast van de rups in de zomer voorkomen. Daarnaast zijn er als proef op een aantal plekken in Apeldoorn mezenkastjes opgehangen. Koolmezen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Mensen en dieren kunnen ’s zomers flink last hebben van de eikenprocessierups. De beestjes ontwikkelen naast de normale witte haren namelijk ook brandharen. Dit kan bij aanraking leiden tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

De aanwezigheid en/of overlast van de eikenprocessierups kunt u op de volgende manieren melden:

  • Openbare ruimte: gebruik het online meldingsformulier. Raak de rupsen niet aan en bestrijd deze niet zelf om klachten te voorkomen.
  • Eigen perceel particulieren: bestrijd de rups niet zelf, ter voorkoming van klachten, maar informeer bij de gemeente via telefoonnummer 14 055. Of huur een deskundig bedrijf in. U kunt de rupsen op uw perceel door de gemeente laten verwijderen tegen betaling van € 40 voor de eerste boom en € 20 voor elke volgende boom op hetzelfde perceel.
  • Eigen perceel bedrijven en instellingen: u dient zelf te zorgen voor de bestrijding door een daarvoor gespecialiseerd bedrijf in te huren.

Bron: Gemeente Apeldoorn 

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX