Menu
Nieuwsoverzicht

Gemeente Apeldoorn daagt inwoners uit om energiecentrale te ontwerpen

2 oktober 2019

APELDOORN – De gemeente Apeldoorn daagt inwoners uit om hun eigen (virtuele) energiecentrale te ontwerpen. Op 16 oktober start het traject met een eerste bijeenkomst. De winnaar krijgt € 5.000,- om het ontwerp verder uit te diepen.

Door stroom – eerst virtueel, maar in de toekomst ook in werkelijkheid – in je eigen buurt/gemeenschap te houden kan energie goedkoper worden, is je eigen buurt onafhankelijker van grote energiebedrijven en wordt deze duurzamer en socialer.

Een goed voorbeeld is de wijk Lombok in Utrecht. Hier worden elektrische deelauto’s gebruikt voor de opslag van stroom voor de wijk. De auto’s laden op door de enorme hoeveelheid zonnepanelen in de wijk. Bewoners kunnen zich aanmelden en de auto’s lenen. Het initiatief biedt zelfs zijn eigen internet aan. Dichter bij huis bouwt men in Loenen ook al aan een virtuele energiecentrale.

Experimenteren
Over de hele wereld wordt al geëxperimenteerd met virtuele energiecentrales. De gemeente Apeldoorn is op zoek naar goede ideeën voor Apeldoorn: ideeën die ten goede komen aan de inwoners van Apeldoorn zelf, zodat zij ook kunnen profiteren van de energietransitie.
Groepen van minimaal 2 personen kunnen deelnemen. Het ontwerp moet zich richten op een grotere groep, een gemeenschap. Onder gemeenschappen verstaan we bijvoorbeeld een straat, bedrijf, school, (sport)vereniging, winkel, VVE, energiecoöperatie etcetera.

Begeleiding en workshops
De startbijeenkomst is op dinsdagavond 16 oktober om 19.30 uur in het ACEC gebouw. Op deze avond wordt uitleg gegeven over de virtuele energiecentrale, de gemeenschap en de voorwaarden om mee te kunnen doen. Teams kunnen zich aanmelden voor deelname en gaan vervolgens zelf aan de slag met het uitwerken van hun eigen ontwerp. De gemeente Apeldoorn biedt hen daarbij ondersteuning aan. In de vorm van persoonlijke begeleiding door de energieregisseurs en met een drietal workshops. Deze workshops gaan in op de verschillende onderdelen: de gemeenschap zelf, de drijfveren van de gemeenschap en de financiën en de techniek.

Jury
Deelnemers moeten hun ontwerp voor 14 februari 2020 indienen. Daarna zal een onafhankelijke jury de ontwerpen beoordelen. De winnaar krijgt € 5.000,- en gaat met de gemeente in gesprek over hoe het ontwerp gerealiseerd kan worden. Voor de nummers twee en drie zijn er prijzen van € 2.500,-. Aanmelden voor de startbijeenkomst kan via de website Energiek Apeldoorn. Op deze webpagina is ook meer informatie over de wedstrijd en de spelregels te vinden.

Achtergrond informatie
Deze prijsvraag maakt onderdeel uit van het Europese project ‘cVPP’ (community-based Virtual Power Plant). Dit project richt zich erop om gemeenschappen te versterken door ze hun eigen energie te laten beheren, onderling te verdelen en als gemeenschap met de markt te verhandelen. In Loenen wordt in het kader van dit project een virtuele energiecentrale gerealiseerd. Kijk voor meer informatie op de website van Duurzaam Loenen en cVPP.

 

Bron: Gemeente Apeldoorn, Foto: Seagull / Pixabay

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX