Menu
Nieuwsoverzicht

Geen algeheel vuurwerkverbod in de gemeente Apeldoorn

5 juli 2018

1

APELDOORN / UDDEL    –     Naar aanleiding van vragen van D66 aan het college van B&W van Apeldoorn om Apeldoorn als proefgemeente te laten dienen voor het instellen van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen heeft het college als volgt geantwoord:

-Zoals uit een recent aan de gemeenteraad aangeboden collegevoorstel Evualuatie Jaarwisseling 2017-2018 blijkt, is er in Apeldoorn geen aanleiding om een algeheel vuurwerkverbod, een verbod op knalvuurwerk of vuurwerkvrije zones in te stellen. Het aantal meldingen van overlast bij gemeente en politie is zeer beperkt, er zijn nauwelijks incidenten en ongevallen. Het schadebedrag door vuurwerk is het laagste in de afgelopen tien jaar en er zijn geen gebieden waar meer dan gemiddelde overlast door vuurwerk is.

Vuurwerk afsteken is al 364,33 dagen per jaar verboden. Een extra verbod tijdens de 8 uren dat het nu formeel wel mag, zou betekenen dat er een onevenredig deel van de capaciteit bij politie en THOR besteed zou moeten worden aan handhaving van dit verbod, wat ten koste gaat van bijvoorbeeld de inzet op hotspots, zoals die nu jaarlijks benoemd worden.

Maatregelen a.s het opstellen van een lijst met hotspots waar THOR en politie extra aandacht aan besteden rond de jaarwisseling, het organiseren van een Aftelfeest en het faciliteren van een vreugdevuur in Uddel, dragen allemaal bij aan het in de hand houden van overlast, schade en letsel tijdens de jaarwisseling in Apeldoorn. Ook de letselschade lijkt de laatste jaren sterk af te nemen en is door een lokaal verbod ook zeker niet helemaal te voorkomen. Waar in 2015-2016 nog 21 personen voor behandeling in het ziekenhuis in Apeldoorn terecht kwamen, was dat aantal bij de jaarwisseling 2017-2018 al teruggelopen tot 5. Daarbij is niet bekend of deze slachtoffers ook in de gemeente Apeldoorn woonachtig zijn of afkomstig uit omliggende gemeenten.-

 
Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX