GEUS – Na ruim twee jaar intensieve samenwerking tussen inwoners, bedrijven, betrokken organisaties en overheden is het gebiedsplan van GEUS officieel vastgesteld. Daarmee is het startsein gegeven voor de gefaseerde uitvoering van tientallen projecten die bijdragen aan een toekomstbestendig landschap midden op de Veluwe. Het plan is onlangs vastgesteld in de gemeenteraden van Apeldoorn, Barneveld, Ermelo en Nunspeet, Gedeputeerde Staten van de Provincie Gelderland en het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe.
Het gebied GEUS – dat zich uitstrekt over delen van Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld – vormt een uniek voorbeeld van hoe gebiedsgericht werken kan bijdragen aan het versterken van natuur, landbouw, leefbaarheid en economie. De provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en de vier betrokken gemeenten stelden samen met bewoners en ondernemers een plan op dat breed gedragen wordt in het gebied én politiek is omarmd.
Echt een plan ván het gebied
Wat GEUS bijzonder maakt, is de manier waarop het tot stand is gekomen. Inwoners, agrariërs, ondernemers, natuurorganisaties en andere belanghebbenden zijn vanaf het begin actief betrokken geweest. In verschillende werkgroepen is samengewerkt aan oplossingen die passen bij de uitdagingen én kansen in het gebied. Deze gezamenlijke inzet heeft geleid tot een concreet, uitvoerbaar plan dat gedragen wordt door het gebied zelf.
“Het is ontzettend goed nieuws dat zowel het dagelijks bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe, Gedeputeerde Staten van de Provincie Gelderland als alle gemeenteraden hebben ingestemd,” aldus Henk van den Berge, wethouder gemeente Apeldoorn en voorzitter van het bestuurlijk overleg. “Dat brede draagvlak onderstreept het vertrouwen in het gebiedsplan, dat van begin tot eind samen met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen is opgebouwd. Nu is het tijd om door te pakken en met elkaar werk te maken van de uitvoering.”
Meer over GEUS
De komende jaren worden de projecten gefaseerd uitgevoerd, met blijvende betrokkenheid van gebiedspartners. GEUS is hiermee een mooi voorbeeld van een bredere gebiedsontwikkeling – vanuit samenwerking, maatwerk en draagvlak. Meer weten? Bekijk de website www.gebiedsaanpakgeus.nl.