Menu
Nieuwsoverzicht

Evert Schouten 60 jaar lid muziekvereniging Juliana

12 april 2016

4

UDDEL   –   Zaterdag 9 april j.l. was Evert Schouten één van de drie jubilarissen op het Voorjaarsconcert van Muziekvereniging Juliana uit Uddel. Evert is maar liefst zestig jaar lid van ‘Juliana’. Na Jan van de Zande en Albert de Vries is Evert Schouten de derde in de historie van muziekvereniging Juliana die deze bijzondere mijlpaal mag bereiken. Toen Evert lid werd in 1956 was de heer Van Reewijk dirigent en die heeft hem alle muzikale kneepjes bijgebracht. “De heer Van Reewijk vond dat ik talent had en naar het conervartorium zou moeten”, verteld Evert. Maar pa Schouten was het daar niet mee eens. “Laat hem maar gaan werken, hij moet gaan verdienen” zei Evert zijn vader. En dus ging Evert niet naar het conservatorium, tot spijt van Evert en de dirigent Van Reewijk. “Van Reewijk kreeg geen salaris, maar ontving alleen een reiskostenvergoeding”, volgens Evert. Hij kwam altijd met de bus.

Als je zestig jaar lid bent van muziekvereniging Juliana dan heb je veel meegemaakt met de vereniging. Mooie dingen, maar ook de minder mooie momenten in het leven van een muzikant en van de vereniging. Lief en leed liggen soms dicht bij elkaar. “Veel ben ik weer vergeten, je kunt nu eenmaal niet alles onthouden” zegt Evert.

Als er gewerkt moest worden voor de vereniging dan was Evert ook van de partij. Bij het oliebollenbakken. “Ik heb misschien wel 300.000 oliebollen gebakken”, zegt Evert. Hij denkt daarbij ook aan de karbonades die er werden gegeten tussen het oliebollen bakken door. Oud papier ophalen was ook één van de activiteiten van Juliana om geld in het laatje te krijgen. Vroeger haalde men ook oude kleding, lompen, op. Daar is men mee gestopt, want de mensen stopten van alles in de zakken, zoals ondergoed wat niet al te fris meer was. En daar was natuurlijk de bazaar, wat jaren een heel populair was en veel volk op de been bracht.

Met muziekvereniging Juliana heeft Evert aan veel evenementen mogen meewerken. Zoals het schaapscheerdersfeest, de koninginnedagen in Uddel en Vierhouten. En de oranjefeesten in Speuld. “Als je alles bij elkaar optelt is het een hele kar vol”, verteld Evert met een glinstering in zijn ogen.

Natuurlijk niet te vergeten zijn de concoursen waar hij met ‘Juliana’ heen is geweest. Dan denkt Evert aan het concours waar ‘Juliana’ de eerste prijs, met lof, kreeg. Bij die eerste prijs hoorde ook een nieuwe trompet, en die kreeg Evert om op te spelen. Maar de dames die bij de muziek waren die hadden een bos wortels in de trompet gestoken. Het was immers een eerste prijs met lof. En Evert werd ‘de Knien’ genoemd, vandaar die wortels.

Het concours in Wamel zal Evert ook niet vergeten. De jury had het belletje laten klinken, wat betekende dat ‘Juliana’ moest optreden. Juist op dat moment ging de veer van de trompet van Evert stuk. Maar de toenmalige dirigent Bannink was de redder in nood. Hij had nog een trompet in de auto liggen en die werd met de meeste spoed opgehaald en zo kon Evert zijn deuntje meeblazen tijdens dit concours.

Evert herinnert zich de uitvoeringen in de ‘Oude Barak’ nog goed. Toen werden er ook toneeluitvoeringen gegeven. Voor de pauze was er muziek en na de pauze was er dus een toneelstuk. Het was altijd volle bak, de mensen zaten zelfs in de vensterbank. “Toen waren er ook regelmatig leden van het koninklijk huis aanwezig tijdens een uitvoering” zegt Evert. Dat waren voor Evert niet de enigste keren dat hij optrad voor leden van het koninklijk huis. “Eén van de mooiste momenten voor mij was het optreden in het paleis Het Loo tijdens een kerstviering voor personeel van het koninklijk huis. Ik speelde solo op de trompet” zegt Evert vol trots. “De heer Van Reewijk tikte mij na afloop de schouder” en zei tegen mij “dit was goddelijk”.

Evert gaat altijd naar de concerten van Juliana. “Als dan de muziek begint te spelen, dan wordt ik altijd even emotioneel”, zegt Evert. Tot 1998 was hij actief lid van muziekvereniging Juliana. Toen veranderde zijn leven en kwam hij in een rolstoel terecht. Maar hij bleef lid van ‘Juliana’. Het is bijzonder hoe hij met veel wilskracht weer veel dingen kan doen, die hij van het ene op het andere moment niet meer kon. Hij heeft daarbij altijd veel steun gehad en nog steeds van zijn vrouw Coba. Zij mocht in 2015 hiervoor het Eerste Mantelzorgcompliment in ontvangst nemen.

Zaterdag 9 april werd Evert Schouten tijdens het voorjaarsconcert van muziekvereniging Juliana in het zonnetje gezet en ontving hij uit handen van de voorzitter, Erik Bakker, een prachte plaquette en zijn vrouw Coba een prachtig boeket bloemen. Zaterdagavond was er ook een verloting, en tussen de loten zat een gouden lot, en laat nu uitgerekend Coba dat gouden lot hebben en daar mee de prijs, een i-pod.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX