Menu
Nieuwsoverzicht

Erik Kroon stopt na 13jaar voorzitterschap

25 maart 2017

2

UDDEL   –   Sinds de oprichting in 2004 is Erik Kroon de voorzitter van Ondernemersvereniging Uddel. Samen met Peter van den Brink (eigenaar Lasbedrijf Van den Brink) en Arjo Bronkhorst (eigenaar HBT Transport) besloot hij in de zomer van 2003 alle ondernemers in Uddel aan te schrijven om hen uit te nodigen voor een bijeenkomst in het dorpshuis. “De opkomst was groot en de zaal vulde zich direct met positieve energie. Onze insteek was in eerste instantie om te luisteren of er animo was voor een ondernemersvereniging. Aan het einde van de avond waren er dertig ondernemers die ‘ja’ zeiden tegen onze plannen en zo geschiedde”, wist Kroon zich nog goed te herinneren

“Na de oprichting hebben we gezocht naar onze mogelijke identiteit. Wat willen we als vereniging zijn en voor wie? We hebben toen besloten om onze activiteiten in 5 segmenten te verdelen waarbij Uddel de basis is. Allereerst waren we bewust van het feit dat de winkeliers altijd het gezicht zijn van het dorp. Doordat zij niet veel activiteiten meer konden organiseren, omdat dit domweg te duur was geworden, besloten wij hun activiteiten financieel te ondersteunen. Daarmee worden direct de kinderen en inwoners van Uddel aangesproken. Vervolgens wilden we iets doen voor de ouderen, voor de leden zelf en voor de inrichting van Uddel”.

Nadat deze plannen waren uitgezet werd er contact gezocht met de gemeente Apeldoorn en Uddels Belang. “Als voorzitter kwam ik er in Apeldoorn al snel achter dat ze wantrouwig waren tegenover Uddel. Dit vond ik niet heel raar, want Uddel is en blijft een eigenwijs dorpje achter de heuvel. Wij doen waar we zin in hebben, kreeg ik weleens in het stadhuis te horen”, aldus Kroon. “Ik reageerde dan met ‘als jullie ook aandacht zouden hebben voor omliggende dorpen in plaats van alleen de stad Apeldoorn, dan zouden jullie veel meer bereiken, juist in de dorpen’.” Doordat de Ondernemersvereniging Uddel zich direct van haar goede kant liet zien veranderde de houding van de gemeente Apeldoorn en verliep de samenwerking “beter”. Kroon zegt heel bewust ‘beter’, omdat hij nog altijd merkt dat er te weinig oprechte aandacht voor de dorpen in de gemeente is. “Uddel staat bekend als hét participatiedorp van Nederland. En dat is terecht, maar het is ook onze grote valkuil. We regelen het allemaal zelf wel, daar hebben we anderen niet voor nodig.“

Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot 78 leden en is de samenstelling heel divers. Van zzp’ers tot Alpuro en van winkeliers tot campings. “Iedereen die zich betrokken voelt met Uddel en ondernemer is zou lid moeten zijn”, vindt de enthousiaste voorzitter. De vereniging organiseert uiteenlopende activiteiten voor Uddel en haar leden. De mooiste avonden zijn volgens Kroon toch wel de bedrijfsbezoeken en de avonden waarbij sprekers worden uitgenodigd. “Henny van der Most was voor vele ondernemers tot nu toe wel de leukste spreker die we hebben gehad. Daarnaast is het jaarlijkse uitje en de BBQ altijd een prettige manier om elkaar beter te leren kennen. Netwerken is belangrijk in een kleine gemeenschap. Je moet elkaar weten te vinden en je moet elkaar willen helpen. Geld moet in het dorp blijven. Dat is belangrijk voor de werkgelegenheid en leefbaarheid.

Kroon draagt met een gerust hart de hamer over aan de nieuwe voorzitter Egbert Jan Bel. “Alhoewel er geen hamer is, want orde hoefde nooit geschept te worden tijdens onze vergaderingen. Maar misschien verandert dit wel met een nieuwe voorzitter,” zegt Kroon lachend. “Egbert Jan is een gedreven ondernemer en kan prima leiding geven. Ik verwacht dat hij samen met het bestuur nieuwe paden gaat bewandelen. En ik hoop dat de basis die door het huidige bestuur is gelegd wordt voorgezet.”

Kroon valt overigens niet in een zwart gat, zijn bedrijven (SOS Events en RentSeeDo.com) groeien enorm, dus zijn focus zal vooral hierop zijn. Daarnaast blijft hij adviseur voor de ondernemersvereniging. “Ze kunnen altijd een beroep op mij doen, maar voor nu kijk ik met trots terug op een mooie periode waarin we al veel hebben bereikt!”

tekst en foto: ondernemersverening uddel

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX