Menu
Nieuwsoverzicht

Er lopen weer schapen op de Vosselt

30 juni 2017

19

UDDEL   –   Er lopen sinds een aantal weken weer schapen op de heide bij de Vosselt in Uddel. Zo’n 430 ooien en lammeren grazen dagelijks de heide af, zo’n 80 hectare.  De schapen zijn afkomstig uit Angeren.

Het Kroondomein heeft hiermee het gebruik en beheer van het heidelandschap nieuw leven ingeblazen. In de loop der jaren is er veel heide verdwenen uit Nederland. Om dat wat rest in stand te houden, moet actief beheer plaatsvinden. Het inzetten van een schaapskudde is hiervoor een kostbare maar tegelijk zeer geschikte maatregel. De kudde wordt vooral ingezet op plekken waar nu te veel gras groeit. Het doel is om weer een overwegend paarse heide te creëren maar waar ook ruimte blijft voor andere plantensoorten. Een zogenaamd structuurrijk heidelandschap. Dit type vegetatie zorgt voor een aantrekkelijk milieu en leefgebied voor meerdere soorten planten en dieren zoals insecten, vogels, reptielen en amfibieën, maar ook voor muizen en edelherten bijvoorbeeld.

Op de grote stille heide
Dwaalt een herder eenzaam rond
Wijl zijn witgewolde kudde
Trouw bewaakt wordt door zijn hond
En al dwalend ginds en her
Denkt de herder; “Och hoe ver
Hoe ver is mijn heide
Hoever is mijn heide, mijn heide”.
 
In het bekende liedje wordt gesproken over een herder. Bij de kudde op de Vosselt is het een ‘jong herderinnetje’ dat met haar witgewolde kudde over de heide dwaalt met haar trouwe hond.
 
Het is en blijft een prachtig gezicht zo’n grazende kudde schapen op de Uddelse heide. Alsof oude tijden herleven.
 
 

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.