UDDEL – Afgelopen 31 maart was de laatste dag dat de online enquête voor de VitaliteitsAgenda Uddel konden invullen. Al met al was de respons op de enquête goed. Van jong tot oud kwamen er reacties binnen. De organisatoren Uddels Belang, Uddel Onderneemt en de Gemeente Apeldoorn hebben enorm veel informatie ontvangen over de wensen, verwachtingen en zelfs eisen van de bewoners en ondernemers in Uddel en omgeving.
Frank van de Kolk, voorzitter van Uddels Belang is blij met de vele antwoorden en suggesties: “Je leest door de cijfers heen dat Uddel een levendig dorp is en dat de inwoners vinden dat dit zo moet blijven. We hebben veel goede tips en kritische opmerkingen gezien. Daar kunnen we wat mee!”
Egbert Jan van Bel, voorzitter van Uddel Onderneemt vindt het een leerzaam traject: “Ik krijg nu informatie binnen die ik normaal gesproken niet snel hoor en zie. Ik ben vooral in gesprek met ondernemers en minder met inwoners van Uddel. De uitslag van de enquête is een waardevolle basis voor het opstellen van de VitaliteitsAgenda Uddel.”
Binnenkort kunnen hopelijk de resultaten en observaties met iedereen gedeeld worden.
Al fietsend leren…
In het kader van de VitaliteitsAgenda hebben Frank en Egbert Jan op afgelopen woensdag 24 maart fietsend door Uddel en omgeving doorgebracht, samen met vier ambtenaren van de gemeente Apeldoorn. Deze ambtenaren zijn nauw betrokken bij het opstellen van de VitaliteitsAgenda. Hun verantwoordelijkheden liggen bij planologie, de agrarische omgeving, werkgelegenheid en allerhande burgerzaken. De sportieve route was uitgezet door uiteraard het dorp zelf, maar ook het uitgebreide buitengebied van Uddel.
Het is goed om te zien dat de overheidsdienaren uit de kantooromgeving stappen om letterlijk en figuurlijk de boer op te gaan. Voor hen was het een dag waarin vooral een goed gevoel werd opgebouwd hoe we hier in Uddel wonen en werken. De delegatie heeft op de werkplek zelf gesproken met ondernemers, er zijn gebieden bezocht waar toekomst in zit (zoals ons industrieterrein, Het Blanke Schot en de agrarische omgeving) en waar nog veel vraagstukken leven (de militaire terreinen, winkelbedrijven en de lokale ‘maakindustrie’). Ook is gekeken naar sport, veiligheid, scholing en werkgelegenheid.
Bijzondere aandacht ging uit naar de planologische aspecten. Waar en hoe kan er eventueel nog gebouwd worden in Uddel om aan de nog steeds groeiende vraag aan huisvesting te kunnen beantwoorden. Uit de enquête blijkt ook dat velen die nu in Uddel wonen zowel hier een starterswoning willen kopen of willen doorgroeien naar een ruimere familiewoning.
Het was voor de delegatie letterlijk een ‘eye-opener’ om van een agrariër, bakker, slager of autobedrijf te horen waar men in Uddel en omgeving van wakker ligt.
De ervaringen worden nu op schrift gesteld. “We hopen u snel weer te kunnen berichten met de uitkomsten van de VitaliteitsAgenda Uddel!”