Menu
Nieuwsoverzicht

Eikenprocessierups aangetroffen in Uddel

14 juni 2018

5

UDDEL    –    Er zijn dit jaar veel eikenprocessierupsen aangetroffen. De rupsen hebben zich zeer door het extreme weer snel ontwikkeld, waardoor een volledig afwijkend gedrag is ontstaan. In tegenstelling tot de gebruikelijke nesten zijn de rupsen nu veelal op de stammen van de eiken te vinden. Overigens is niet alleen het extreme weer de oorzaak van de massale overlast. In de afgelopen jaren is op sommige locaties bezuinigd op de bestrijding. Nesten die bleven hangen hebben bijgedragen aan de sterke vermeerdering van de eikenprocessierups. Een nest dat niet tijdig wordt verwijderd, kan tot een vervijfvoudiging van het aantal rupsen leiden in het daaropvolgende jaar.

Ook in Uddel is de eikenprocessierups aangetroffen. Aan de Harderwijkerweg, tegenover de woningen die staan aan de zandweg, zitten in een aantal eikenbomen de processierups.

Zodra de rupsen verpoppen in de nesten zal de overlast afnemen. De nesten zitten echter vol met brandharen. De nesten die niet verwijderd worden, zullen op een gegeven moment naar beneden vallen waardoor brandharen zich in de omgeving verspreiden. Die haren kunnen nog jarenlang voor overlast zorgen.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX