Menu
Nieuwsoverzicht

Droogte laat zich steeds meer voelen

20 juli 2018

448x gelezen
12

UDDEL    –    De gevolgen van de droogte laat zich steeds meer zien en voelen. Als je naar de weilanden rondom Uddel kijkt, zie je nog wel groen, maar toch ook steeds meer dat er gele plekken zichtbaar worden als gevolg van de droogte. Door de gewassen te sproeien zorgt men ervoor dat de oogst niet verdort op het land. Als de weersverwachting voor de komende dagen uitkomen, dan moet er nog veel gesproeid worden om de oogst te redden. In de natuur zie je op sommige plekken de lijsterbes verdrogen aan de boom.

Wie over de Hunnenschans loopt ziet ‘een woestijn van gras’. Een klein gedeelte, waar de zon niet volop bij komt, staat nog wat groen. Het groen van de bomen zorgen wel voor een mooi contrast met het verdorde gras. De waterstand van het Uddelermeer is een stuk gezakt.

De Hierdense Beek staat bij plekken droog. Aan de Garderenseweg, bij de rotronde, waar de beek onder de weg doorloopt, staat er geen water meer in. Een klein beetje stromend water is er nog waar de Hierdense Beek onder de weg doorloopt, tussen de Uddelermeerweg en de Flevoweg. De vraag is hoelang dat nog blijft stromen. Van het waterschap is men bezig om de vissen uit de Hierdense Beek te redden en over te zetten naar De Grift, een watergang die nog wel genoeg water heeft. Door het droogvallen van beken worden hele populaties zeldzame beekvissen acuut met uitsterven bedreigd. Daarvoor waarschuwt stichting RAVON, een instituut dat gespecialiseerd is in vissen, amfibieën en reptielen. Op de zandgronden van de Veluwe, Achterhoek en Noord-Brabant voltrekt zich ‘een rampscenario’, volgens RAVON

Deze periode van droogte zorgt er wel voor dat er minder tekenbeten voorkomen dan andere jaren. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het aanhoudend droge weer, niet met de zomerse temperaturen. Het is bekend dat teken zich bij dit soort weer vaker verstoppen in het bovenste deel van de bodem, om uitdroging te voorkomen. “Ze hebben die temperatuur nodig om te kunnen functioneren. Maar als de luchtvochtigheid afneemt, zoals nu, lopen ze het risico om uit te drogen. Daarom verstoppen ze zich vaker in de bodem,” zegt Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het RIVM.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX