Menu
Nieuwsoverzicht

Dringende oproep: ‘Fietsers, wees zichtbaar in het donker!’

7 januari 2021

UDDEL – Het is winter en dat betekent dat de dagen wat korter zijn. Om het lichtgebruik onder fietsers onder de aandacht te brengen, voert de overheid al een tijdje de campagne ‘Ik val op!’. Het blijkt echter dat ook in Uddel nog veel (vooral jonge) fietsers zonder licht op pad zijn in het donker.

Voor automobilisten, vrachtwagenchauffeurs of bestuurders van grote landbouwmachines is het ook prettig als fietsers in het donker goed zichtbaar zijn.  Immers, een ongeluk zit in een klein hoekje. Rijdt u/uw kind met goede verlichting op de fiets?

Cijfers
Hoewel we slechts 10% van de fietskilometers in het donker afleggen, vindt 20% van de ongevallen in het donker plaats (bron 1). Wist je dat door in het donker met werkende voor- en achterverlichting te fietsen het risico op een ongeval met 17% afneemt (bron 2)? Goede verlichting is dus zeer zeker de moeite waard!

 


Bron 1: Schepers, P., Stipdonk, H., Methorst, R., & Olivier, J., 2017. Bicycle fatalities: trends in crashes with and without motor vehicles in The Netherlands. Transportation research part F, 46, 491-499.

Bron 2: Rijkswaterstaat, 2013. Thuiskomen 2011; Een overzicht van de monitoringsresultaten van de verkeersveiligheidscampagnes in 2009-2011.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX