Menu
Nieuwsoverzicht

De Veluwe behoort tot de mooiste natuurgebieden van Nederland

31 oktober 2016

1

Het Nederlandse Waddengebied, De Veluwe en de Hollandse Duinen zijn door het Nederlandse publiek gekozen tot mooiste natuurgebieden van Nederland. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte de uitslag van de verkiezing vanavond bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Naast de drie gebieden die door het publiek zijn gekozen, maakte de vakjury onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven gebruik van de mogelijkheid om een vierde gebied als winnaar aan te wijzen: Biesbosch-Haringvliet.

In totaal zijn er 87.903 stemmen uitgebracht. De aftrap van de publieksverkiezing van het ‘Mooiste Natuurgebied van Nederland’ was op 10 oktober. Tot vanmiddag 13.00 uur kon er worden gestemd op één van de 13 genomineerden. Met de verkiezing wil staatssecretaris Van Dam de natuur versterken, mensen meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft en tegelijkertijd de natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen, zoals Amsterdam, Hollandse tulpen en molens dat zijn. Van Dam: “Het is schitterend om te zien hoeveel energie deze verkiezing heeft losgemaakt. Er is de afgelopen weken enthousiast campagne gevoerd door de genomineerden om hun natuurgebied op de kaart te zetten.”

De winnende gebieden ontvangen elk een bedrag van maximaal 300.000 euro om te investeren in natuurontwikkeling en in kwaliteitsverbetering, zoals het verbeteren van voorzieningen voor bezoekers. Verder worden de winnaars de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur. Daarnaast krijgen de winnende gebieden en de andere deelnemers aan de verkiezing ondersteuning in de vorm van kennis en kunde bij de verdere ontwikkeling van alle plannen.

De Veluwe staat op een prachtige tweede plaats, en kreeg 10.053 stemmen.

In Uddel wisten we natuurlijk al dat we op één van de mooiste plaatsen van Nederland wonen en het is dan altijd prachtig om dat bevestigt te zien in de uislag van:

‘Mooiste natuurgebied van Nederland’.

Publiek mag mee denken!

Hoe gaat de provincie de 300.000 euro besteden om de Veluwe te promoten? Dat is nog niet bekend, maar u mag er wel over meepraten. Door de 2e prijs in de verkiezing ‘Mooiste natuurgebied van Nederland’ komt er nu ruimte om nog meer bezoekers naar het gebied te trekken.

De provincie zal de komende tijd een aantal initiatieven plaatsen op haar Facebookpagina. Vanuit daar mag het publiek hun mening geven over de initiatieven om de Veluwe te promoten. ‘We hebben de prijs namelijk gewonnen door het publiek, dus wij willen het publiek ook laten meebeslissen; , zo laat een woordvoerder van de provincie Gelderland weten.

 

foto: Geurt van de Kamp

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.