Menu
Nieuwsoverzicht

De nieuwe toren Hervormde Kerk Uddel officieel ingebruik

14 oktober 2017

7

UDDEL     –     Na een lange tijd van voorbereiding en vergaderen kon in juni j.l. begonnen met de herbouw van de toren van de Hervormde Kerk Uddel. Dat was nodig gezien de toestand waarin de toren verkeerde, restauratie was geen optie. Dus was de enige optie de toren afbreken en een nieuwe toren bouwen. En dat is gelukt.

Zaterdagavond 14 oktober was de officiële ingebruikname van de toren met een dankdienst in de Hervormde Kerk. De opening van de avond werd verricht door de voorzitter van het college van kerkrentmeesters, Chris Jansen. “We zijn dankbaar en blij dat de toren weer fier boven Uddel mag uitsteken en zich weer mag laten horen”.  Hij ging verder in het proces naar de herbouw van de toren toe. Alles is in goed overleg gegaan met de gemeente en monumentenzorg. Men besloot ook de klok en het uurwerk te laten restaureren. “Maar de grootste uitdaging was, volgens Chris Jansen, hoe krijgen we het finacieel rond. Er werden verschillende acties gehouden en vanuit Uddel en omstreken kwam het geld binnen”. De voorzitter van het college van kerkrentmeesters was dan ook blij op deze bijzondere avond te kunnen melden dat, met het geld dat nog moet binnenkomen van o.a. subsidies, het totale bedrag wat de herbouw van de toren kost binnen is. Dit ook mede door de positieve bijdrage van de Ondernemersvereniging Uddel en de Vereniging Uddels Belang.

Gerrit Schoten, scriba van de kerkenraad van de Hervormde Kerk, ging in op de geschiedenis en de toestandkoming van de klok en het uurwerk. Hij vertelde over het klokkencomité dat in 1955 werd opgericht door inwoners uit Uddel en die een bedrag van ?. 4342,67 bijeen bracht voor een luidklok en slagwerk en drie wijzerplaten. In 1959 kwam er de vierde wijzerplaat bij. “Bij tal van gelegenheden wordt de klok geluid. De Uddelse bevolking weet precies wat de klok te vertellen heeft. De klok heeft dan ook een belangrijke functie in ons dorpsleven”, zei Gerrit Schouten.  “De klok is dorpsgemeenschappelijk bezit”, aldus de scriba van de kerkenraad, “dit komt mede tot uiting door de bijdragen van de andere kerkelijke gemeenten in Uddel, de Gereformeerde Gemeente en Gereformeerde Gemeente in Nederland. Het waren hartverwarmende contacten. Het is bijzonder en mooi om zo de onderlinge verbondenheid te ervaren”.

Op de klok staat de tekst uit Jesaja 40 : 6-8  “Wat zal ik roepen. Alle vlees is gras. Maar ’t woord onzes Gods bestaat bestaat in der Eeuwigheid”.

Over deze tekst hield ds. A. Goedvree een meditiatie. Met het lezen van deze tekst is de toren officieel in gebruik genomen. “De toren en de luidklok hebben een bijzondere rol, ze maken deel uit in tijden van vreugde en verdriet. Maar ook, en daar is de luidklok ook voor bedoeld, om de gemeente bijeen te roepen, dan wanneer het evangelie verkondigt wordt. Een luidklok heeft twee woorden te roepen: ‘Kom toch’. Van onze kant berekenen we bij het bouwen van een toren in stenen, maar als we aan de kant van God komen te staan mogen we rekenen met genadekapitaal” zei ds. Goedvree in zijn meditatie. Ds. Goedvree sloot zijn meditatie af met “Soli Deo Gloria, Gode alleen de eer. Dat mag rijk en vrij vanaf de hoogte worden uitgeluid”.

Na afloop van de dankdienst ging men door de uitgang onder de nieuwe toren naar buiten.

Filmpje:   klik hier

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX