UDDEL – Zaterdag 8 juli wordt voor de 40e keer de bijenmarkt georganiseerd. De marktcommissie van De Vierkante Korf is druk met de voorbereiding. Henk Kok, voorzitter, beantwoordt een aantal vragen:
Waarom ben je bijen gaan houden?
Mijn beide opa’s hadden bijen. Opa Boeve (van ma’s kant) en opa Kok (van pa’s kant) deden veel samen. Ik was het enige kind thuis, dat belangstelling had. Ook neef Geurt Boeve was en is geïnteresseerd in de bijen. Samen hebben we van jongs af aan veel met elkaar optrokken bij het bijen houden. De korven stonden bij opa Boeve thuis. Dat was toen een boerderijtje en is tegenwoordig de houthandel aan de Aardhuisweg. En ook bij het ouderlijk huis aan de Harderwijkerweg.
Hoe heb je het bijen houden geleerd?
Uit nieuwsgierigheid ben ik met beide opa’s mee gaan lopen. Van opa Boeve kreeg ik mijn eerste korf met een volkje. Mijn opa’s hielden hun volken in korven. De beide opa’s gingen bijvoorbeeld samen naar de heide. Ik ging mee en daardoor heb ik veel geleerd. Door samen met Geurt te imkeren hebben we ook veel steun aan elkaar gehad. Wij gaan nog steeds veel samen op stap naar het fruit, de heide en de Biesbosch.
Hoe lang zit je al in de commissie?
De eerste jaren heb ik meegeholpen. Ik zit nu al een jaar of 30 in de marktcommissie.
Waarom is er ooit een bijenmarkt gestart?
De broers Dirk en Evert Jan v/d Brink kwamen in de najaarsvergadering van 1981 met het idee om een bijenmarkt te organiseren. In deze vergadering werd een commissie benoemd bestaande uit Ever Jan van den Brink, Dirk van den Brink, Otto Schouten en Gerrit enen Frans Oudendorp. In Juli 1982 was de eerste bijenmarkt een feit. .De bedoeling was en is een markt te organiseren die voor een groot publiek toegankelijk is om onze hobby onder de aandacht te brengen. Bijenvolken verkopen en bijenmaterialen t.b.v. imkers te koop aanbieden zijn vaste onderdelen van de markt, evenals het organiseren van een keuring om het houden van bijen op een hoger plan te brengen.
De markt werd een zwermbijenmarkt genoemd. Er ontstond de eerste jaren een levendige handel in de verkoop van (soms ruim 100) bijenvolken. In die tijd zonder internet en sociale media was de markt de plek om je volken te laten keuren en te verkopen.
Wat is de grootste verandering?
Het bijen houden is veranderd. In Uddel woonden vooral imkers, die honing wilden winnen. Zij gingen met hun kasten naar de polder voor de wilgen, de Betuwe voor het fruit en de heide voor de honing. De winning van heidehoning was populair. Tegenwoordig hebben veel bijenhouders hun kasten thuis staan en is het bijen houden meer een hobby om een rol te spelen in de natuur. De bijenmarkt heeft zich daar ook bij aangepast. Tegenwoordig is er nog steeds een bijenkeuring en zijn er stands van imkerijen en -winkels. De aandacht voor natuur, milieu, biodiversiteit en duurzaamheid speelt een steeds grotere rol.
De 40e bijenmarkt; zijn er speciale activiteiten?
- Aandacht voor de bijenkeuring We dagen jullie uit om mee te doen. Op de website vind je informatie over hoe je je volkje kunt voorbereiden; www.devierkantekorf.nl/bijenmarkt. Er zijn ook aanmoedigingsprijzen.
- Wethouder Danny Huizer opent de markt om 11.00 uur en maakt de prijswinnaars bekend van de bijenkeuring.
- Fanfarekorps Juliana uit Uddel zorgt voor de muzikale noot.
- Er komen ruim 60 kraam-/standhouders met voor elk wat wils, maar wel gericht op natuur, milieu, duurzaam, biodiversiteit en natuurlijk bijen.
- Voor kinderen is er veel te beleven; een speurtocht over de markt, een observatiekast, doe-activiteiten bij het IVN en 2 springkussens.
- Diverse oude beroepen zullen gedemonstreerd worden. Ook zal er een glasblazer aanwezig zijn.
- De Nationale Bestuivingscommissie geeft inzicht in haar onderzoek naar pollen. Als er tijd is, willen ze ook jouw eigen honing keuren.
- Er is een PowerPoint gemaakt over 40 jaar bijenmarkten. Beide laatste activiteiten zijn te bewonderen in de grote zaal van het Blanke Schot.
Van harte welkom op deze 40e editie van de bijenmarkt!