Menu
Nieuwsoverzicht

“Cyber is een nieuwe dreiging”

1 december 2018

10

UDDEL    –    De kiesvereniging van de SGP in Uddel bestaat dit jaar – 2018 – 70 jaar. Een mooie gelegenheid om een thema-avond te organiseren. Een thema-avond die vrijdag 30 november j.l. werd gehouden in Het Blanke Schot in Uddel.

Een thema-avond met als titel ‘ Beter een ‘slechte’ HACKER, dan een ‘goede’ SOLDAAT!? Voor deze avond hadden ze niet de minsten sprekers uitgenodigd. Chris Stoffer, Tweede Kamerlid SGP, Jochem den Ouden IT security specialist, Mart de Kruif, voormalig commandant strijdkrachten en Mark Brouwer, marinier. Als avondvoorzitter was aanwezig Riekelt Pasterkamp.

Alle sprekers hadden het liever over een ‘ goede hacker’ en een ‘goede soldaat’, want die kunnen samenwerken, die gaan hand in hand. Maar het werd wel duidelijk dat men bij defensie “wel een boost kan gebruiken” zoals Riekelt Paterkamp zei. We leven dan in West Europa dan al ruim zeventig jaar in vrede. Dat wil niet zeggen dat men niet alert moet zijn. “De vijand komt tegenwoordig uit het stopcontact” zei Mark Brouwer. “Dreiging is in onze eigen omgeving, op onze computersystemen”. Denk hierbij aan spionage, b.v. de Russen. Er zijn ook hackers werkzaam bij defensie, mensen die hier bekwaam in zijn om vijandige hackers op te sporen. “We moeten bij defensie de leiding en controle over onze eigen communicatiesystemen houden”, zei Brouwer. “Defensie moet offensief kunnen optreden”. En dan praat je natuurlijk ook over geld en dan kom je bij de politiek uit. Chris Stoffer is van mening dat er extra geld moet naar Cyber. “Defensie als geheel moet 6 á 7 miljard er bij hebben. De SGP is een echte defensiepartij en gelukkig zijn er tegenwoordig meer partijen die willen investeren in defensie, zoals het CDA en de VVD”. Chris Stoffer heeft onlangs met De Hoop Scheffer, oud secretaris/generaal van de Navo, gesproken en die zei: “Vrede en veiligheid zijn geen vanzelfsprekendheid”.  “De chinezen zijn geen vijand, maar we moeten ze, net als de russen, wel in de gaten houden, ze zijn veel in Nederland” volgens Stoffer. “We moeten realistisch zijn en zorgen voor een sterke defensie. We moeten voor onze eigen veiligheid zorgen dat we alles in huis hebben”.

Jochem den Ouden noemt zichzelf een ethisch hacker. “De allereerste stap van een hacker is informatie verzamelen, en hij kijkt wat zijn doel is”. Cyber is moeilijk de vinger op te leggen. “Datalekken en spionage nemen toe, de aanvallen worden professioneler en kleine organisaties worden steeds vaker de dupe” volgens Den Ouden. “Een actieve defensiehouding naar cyber is belangrijk”. Waar zijn we zonder internet? “Internet is wat u doet op internet, niet op facebook. Als er geen internet meer is, dan staan er tegenwoordig veel dingen stil”.

“Cyber is een nieuwe dreiging, zei Mart de Kruif, actief en offensief, het wordt elke dag tegen ons ingezet” Volgens de Kruif is de BV Nederland niet voldoende gewapend tegen cyber. “Maar we lopen wel in” zei hij. “De cybervijand is veelzijdig en pakt je aan waar je zwak bent” De Kruif is niet voor de terugkeer van de dienstplicht, “Het is een vak”. “We worden voortdurend aangevallen, door informatie te verzamelen wil men ons land ontwrichten. De inlichtingen in ons land doen hun werk goed, maar het is een illusie om te denken dat in Nederland geen aanslagen kunnen plaatsvinden”

Bij defensie maakt men gebruik van drones, maar die mogen in Amerika gebruikt worden omdat ze in China zijn gemaakt. “Dat moet niet kunnen”, vindt Chris Stoffer. Als het over China gaat dan vindt den Ouden het geen goed idee dat de chinezen ons communicatiesysteem maken.  Als samenwerking op Europees niveau aan de orde komt dan wijst de SGP dat niet af, maar men is wel van mening dat Nederland zelf moet beslissen dat er mannen en vrouwen worden uitgestuurd.

Het was een boeiende avond met een interessant thema. Een avond waar je een klein beetje te horen kreeg wat er in Nederland en in de wereld speelt op het gebied van defensie.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX