Mijn eerste column! Dus: wil je een beetje mild zijn?
Graag leg ik in deze column wat dingen uit over Uddel Samen. Hopelijk geeft het inzicht in wat Uddel Samen is, wat ze doet en wat ze bereikt.
Daar gaan we.
Uddel Samen is een onafhankelijke stichting die als doel heeft om mensen zo lang en zo prettig mogelijk in Uddel te laten wonen. De Wilhelminahof aan de Uttilochweg is de thuisbasis voor de activiteiten. Uddel Samen huurt daar meerdere ruimtes en beschikt over een terras, een tuin en een jeu de boules baan.
Uddel Samen is weliswaar onafhankelijk maar zij laat zich graag adviseren door de drie kerken in Uddel en door Uddels Belang. Daarnaast is er een Stichting Vrienden die zorgt voor financiële middelen voor activiteiten die Uddel Samen niet vergoed krijgt vanuit de subsidie WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Er zijn ook de nodige contacten met de scholen, met de BSO Vrij Spel en met de sportverenigingen. En buiten Uddel zijn er contacten met de nodige instanties in Apeldoorn.
De eindverantwoordelijkheid ligt bij het bestuur dat bestaat uit zeven leden. Er zijn zestien personeelsleden, twee stagiaires, negen (vrijwillige) coördinatoren en 119 vrijwilligers. Iedere vrijwilliger valt onder een coördinator en iedere coördinator valt onder een bestuurslid.
Daarnaast is er een externe vertrouwenscontactpersoon.
Sinds eind 2023 heeft Uddel Samen een ISO-certificering. Daarnaast voldoet Uddel Samen aan allerlei regels die gelden om gratis VOG’s (Verklaring Omtrent Gedrag) voor haar vrijwilligers aan te mogen vragen. De gemeente Apeldoorn stelt de nodige eisen om subsidie vanuit de WMO te mogen ontvangen. Ook de Zorgregio hanteert tal van regels om dagbesteding onder de WMO Maatwerk te mogen verstrekken.
Ben je er nog?
Maar wat doen al die mensen van Uddel Samen dan? Ik kan natuurlijk verwijzen naar de website www.uddelsamen.nl Maar omdat een column toch een zekere omvang moet hebben kan ik het beter proberen te omschrijven. Dus: daar gaan we …….
Om haar doelstelling te realiseren organiseert Uddel Samen maandag tot en met vrijdag dagbesteding voor ouderen. Op die dagen zorgen vrijwilligers tussen de middag voor een gezonde en lekkere Uddelse maaltijd (welkom!). Vrijwilligers zorgen desgewenst voor vervoer naar en van de dagbesteding.
Uddel Samen probeert ouderen zo lang mogelijk lichamelijk en geestelijk fit te houden. Het voordeel van fit zijn is dat je als oudere zelfredzaam bent. Dat is fijner voor jezelf maar ook fijner voor bijvoorbeeld je partner of je mantelzorger. En de overheid is ook blij als ze ouderen minder intensief hoeft te ondersteunen.
Dat fit houden doen we op de dagbesteding door allerlei activiteiten (spelletjes, hersengymnastiek) maar ook door het voeren van gesprekken met de bezoekers.
Daarnaast hebben we de Kwiekbeweegroute (buiten bewegen, alleen of samen), Gezond Bewegen Voor Senioren (iedere vrijdagmiddag van 14 tot 15 uur in de Wilhelminahof (binnen bewegen met anderen), Uddel Thuis in Beweging (thuis bewegen onder begeleiding), de elektrische duofiets (met een fietsvrijwilliger op pad), de jeu de boules baan (buiten bewegen met anderen), koersbal (binnen bewegen met anderen) en de fietstrainer (binnen bewegen voor een beeldscherm zodat je virtueel de hele wereld rond kunt fietsen). Voor elk wat wils dus.
Uddel Samen organiseert ook allerlei activiteiten die gericht zijn op samen dingen maken: de maandelijkse creamiddag, het wekelijkse handwerken en het wekelijkse houtbewerken (de productie is te koop in het winkeltje in de Wilhelminahof). Deze activiteiten zijn reuze gezellig, zorgen voor saamhorigheid en brengen soms onvermoede talenten boven.
Veel ouderen zijn geïnteresseerd in een stuk ontmoeting en gezelligheid. Voor de mannen van 60 jaar en ouder voldoet de maandelijkse manneninloop ruimschoots aan deze interesse. Uddels Goud richt zich met haar bijeenkomsten op zowel mannen als vrouwen. Daarnaast kun je de laatste vrijdagmiddag van de maand in de Wilhelminahof dammen en schaken. Kortom: ook hier keuze genoeg.
In Uddel zien mensen graag naar elkaar om. Desondanks is er bij sommige dorpsgenoten sprake van eenzaamheid of van een klein sociaal netwerk. Ouderen krijgen daarom, als ze dat willen, bezoek van een vrijwilliger van Hart voor Ouderen. Deze legt onder meer uit wat Uddel Samen kan betekenen voor de oudere.
Mochten mensen behoefte hebben aan intensiever contact, dan zijn er de bezoekvrijwilligers of bezoekmaatjes. Zij komen wat frequenter langs voor een stukje gezelligheid of om samen iets te doen.
De Groep Mantelzorg richt zich op de Mantelzorgers in Uddel. Ze organiseert enkele malen per jaar bijeenkomsten ter ontspanning of om informatie te geven. De bijeenkomsten zijn ook waardevol vanwege het ontmoeten van andere mantelzorgers.
In Uddel komen ook mensen wonen van buiten Uddel. Soms is een stukje integratie van (groot) belang en ook daar helpt Uddel Samen de nieuwkomers bij. Ook de voedselbank, mogelijk gemaakt door de drie kerken en Boon’s Markt, voorziet in een behoefte.
De Groep Jeugd zet zich met hulp van een deskundige procesbegeleider in voor het welzijn van de jeugdigen in Uddel. Zij signaleert problemen en uitdagingen en overlegt met alle relevante partijen in Uddel over mogelijke oplossingen.
Verder biedt Uddel Samen jeugdigen de gelegenheid om (maatschappelijke) stage te lopen en is ze Erkend Leerbedrijf.
Je dacht dat ik er al was? Nee hoor. Er is nog meer …
Stimenz levert een Sociaal Raadsvrouw die iedere woensdagochtend beschikbaar is voor vragen. Vanaf 1 mei is de Algemeen Maatschappelijk Werker iedere eerste vrijdagochtend van de maand beschikbaar om vragen te beantwoorden. Voor de jeugd levert Stimenz jeugdwerkers voor meisjes van 10-12 jaar en voor jongens van 12-18 jaar oud. Ze doen leuke activiteiten en voeren goede gesprekken.
Op vrijdagochtend is er het Informatiepunt waar je bij een deskundige vrijwilliger terecht kunt met vragen rondom digitalisering.
Terecht stel je de vraag: en wat levert dat nu allemaal op? Veel, kan ik je zeggen!
Uddel Samen maakt het mogelijk dat mensen langer in Uddel blijven wonen. Dat ouderen langer zelfstandig blijven en zo hun mantelzorgers en de zorg ontlasten. Dat ouderen gaan of blijven beschikken over een sociaal netwerk, over contacten en over een zinvolle tijdsbesteding. Dat ouderen de gelegenheid hebben gezond en gezellig te eten.
Voor de jeugdige inwoners en hun ouders geldt dat problemen bij de jeugd in Uddel worden gesignaleerd en, indien mogelijk verholpen. Jeugdwerkers coördineren en organiseren activiteiten gericht op veilig opgroeien in Uddel.
Wat ik mij pas in de loop van tijd realiseerde, was de grote toegevoegde waarde van Uddel Samen voor de vrijwilligers. Zij krijgen de mogelijkheid zich in te zetten voor hun naaste. Om mensen te ontmoeten en waardering te krijgen. Ze maken vriendschappen, breiden hun sociaal netwerk uit en kijken over (kerk)muren heen. Ze waarderen heel erg dat ze vrijwilliger zijn. Regelmatig krijgen vrijwilligers van Uddel Samen zelfs een koninklijke onderscheiding.
Kijkend naar wat Uddel Samen doet en betekent voor Uddel kan deze columnist niet anders dan enorm dankbaar zijn. Dankbaar voor fantastische personeelsleden en vrijwilligers. Dankbaar voor de progressie die Uddel Samen boekt en de professionaliseringsslag die ze maakt. Dankbaar dat we voor jong en oud, voor vrijwilligers en mantelzorgers steeds meer mogen betekenen. Dankbaar dat we mogen geloven dat God ons zegent. Zonder Hem kunnen we dit immers niet doen.
Tot slot: reacties op deze column zijn van harte welkom! Vragen, op- of aanmerkingen, aanbevelingen of wensen: bel of app of mail. Of: kom gezellig langs in de Wilhelminahof.
Tot snel.
Kees Zwaan
Directeur-bestuurder Uddel Samen
06 – 20 19 84 60 // voorzitter@uddelsamen.nl