Het is al laat als de diensttelefoon overgaat. Meneer wil even overleggen over hun trouwe viervoeter Max.
Max was van mening dat hij wel wat ibuprofen kon gebruiken en heeft stiekem een hele strip naar binnen gewerkt wat bij elkaar al gauw 4000mg is.
Aangezien dit grote gevolgen voor de gezondheid van Max kan hebben, moesten ze naar de praktijk komen om hem te laten braken. Ik snel uit bed, want dan wil je ze ook zo snel mogelijk laten komen.
Nadat hij zijn injectie gehad heeft begint Max netjes met braken; en tot grote verbazing van de baasjes had Max niet alleen het stripje opgegeten maar kwamen de restjes van het avond eten en de inhoud van de prullenbak er ook uit. ” NOU ZEG MAX” zei de baas, “dit doe je anders nooit!!!”
Zo komen we in de praktijk vaak tegen dat honden/katten niet alleen hun eigen brokjes eten maar ook dingen die giftig voor ze zijn. U kunt hierbij denken aan chocolade, bepaalde soorten planten (ook kamerplanten), medicatie en ratten/muizengif. Elke vergiftiging heeft een andere behandeling nodig, daarom is het van belang om zo snel mogelijk contact met uw dierenarts op te nemen, zodat er gelijk met de nodige behandeling gestart kan worden.
Buiten de giftige dingen zien we ook dat er veel honden en katten gek zijn op het eten van vreemde voorwerpen zoals eikels, ijzeren schuursponsjes, sokken, sleutels, grote stukken bot, balletjes en nog veel meer. We hebben dan ook al een kast vol met gekke voorwerpen verzameld die we chirurgisch verwijderd hebben. We hebben al eens een hele poema verwijderd, nou ja een sok van het merk puma.
Het is dan ook van belang als uw huisdier een vreemd voorwerp opeet om zo snel mogelijk te overleggen of u moet komen om ze te laten braken, want als het eenmaal in de darmen zit heeft braken geen zin meer. Als het voorwerp vastloopt in het maag/darm stelsel is er altijd een chirurgische ingreep nodig om het voorwerp te verwijderen. Het kan enige tijd duren voordat er klachten ontstaan nadat ze het hebben opgegeten. De klachten beginnen meestal met niet willen eten, buikpijn, braken en diarree. Nadat we een lichamelijk onderzoek gedaan hebben kunnen we het vermoeden bevestigen door middel van een röntgenfoto.
Gelukkig is het met Max goed gegaan en heeft hij er alleen een bijnaam aan overgehouden.