Menu
Nieuwsoverzicht

Column | Konden we ze maar overal voor beschermen

29 januari 2024

674x gelezen

Bij ons op de praktijk, komen regelmatig kinderen mee, als hun huisdier op consult komt.

Dat is best een beetje spannend, want ze gaan tenslotte naar de dierendokter.

Kinderen beleven dat dan ook heel verschillend, waar de een rustig in de wachtkamer zit, gaat de ander mee de spreekkamer in en vraagt ons de oren van het hoofd.

In de spreekkamer zijn ook veel interessante dingen te zien, en het liefst kijken kinderen met hun handen en niet met de oogjes.

Moeders ook lichtelijk ongerust over hun zieke dier, probeert de aandacht te verdelen tussen het gesprek met de dierenarts en het in de gaten houden van hun 2 benige kroost. Dat lukt niet altijd even goed en stiekem moeten we er ook wel een beetje om lachen, al die nieuwsgierigheid vanuit het kinderbrein.

Het is ook goed om ze af en toe mee te nemen, zodat we kunnen uitleggen waarom je Fikki beter anders kunt optillen dan ze vaak doen of dat ze Babbel iedere dag vers hooi en water moeten geven en niet alleen in het weekend. Maar ook complimenteren dat ze goed hebben gezien dat Babbel ziek is of Fikki pijn heeft.

Toch zien we ook vaak dat ouders hun kinderen niet meenemen als het tijd is dat hun huisdier moet inslapen en ze afscheid moeten nemen. Dit is best een logische gedachte want je wilt ze het liefst overal voor beschermen, zeker voor het verdriet wat dit met zich meebrengt.

Wat ons betreft hoort het wel bij het leven, afscheid nemen, en het is bijzonder om te zien hoe verschillend de kinderen hiermee omgaan. De een wil graag hun dier op schoot vasthouden of aaien, de ander blijft liever in de wachtkamer en komt later kijken. De een vertelt over leuke dingen die ze samen hebben meegemaakt, de ander kan alleen maar huilen. Ieder kind geeft vaak zijn eigen grens hierin aan en alles mag bij ons.

Het is vaak de angst bij de ouders hoe de kinderen zullen omgaan met het verdriet en het afscheid, maar het verdriet is er ook, als de kinderen thuiskomen en Fikki of Babbel zijn er niet meer en ze hen niet meer een laatste knuffel hebben kunnen geven.

We kunnen ze niet overal voor beschermen.

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX