Menu
Nieuwsoverzicht

Column | AI, AI, Ai…

25 juli 2024

1011x gelezen
1

 

AI dus. Artificial Intelligence… oftewel in goed Uddels: kunstmatige Intelligentie. AI is tegenwoordig overal en ergens. Van je ochtendritueel met je slimme koffiezetapparaat tot de routebeschrijving van je virtuele assistent. AI lijkt de magie van ons moderne leven te zijn. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. AI heeft zijn beperkingen, en soms zijn die hilarisch duidelijk.

Neem nou dat gedicht hierboven… Ik gaf ChatGPT de opdracht om een vers over Uddel te schrijven in de stijl van de bekende Twentse dichter Willem Wilmink. Ik ben een groot fan van hem. Maar als je het gedicht leest, nou… dat doet onze tuinman dat beter (sorry Johan, ieder z’n ding ).

Niet dat het nou zo slecht is, maar om nu te zeggen dat ChatGPT Vondeliaans proza schrijft, mwah… Zie vooral ook het laatste woord: gestuld. Dichterlijke vrijheid van een robot, zullen we maar zeggen.

De AI Paradox: slim maar toch dom

Neem bijvoorbeeld de moeite die AI heeft met humor. Ja, AI kan schaken als een wereldkampioen en je helpen een briljante juridische brief op te stellen. Maar vertel een grap en de reactie is meestal een pijnlijke stilte. Een recente studie benadrukt dat AI moeite heeft om humor te begrijpen en grappen te maken. Het is alsof je probeert een kat te leren zwemmen; het kan, maar verwacht geen Maarten van der Weijden-prestaties.

Stel je voor: je zit op een feestje en besluit een grap te maken met je AI-gestuurde assistent. “Ken je de mop van die man die naar Parijs gaat?”, vraag je. Je virtuele AI-assistent, met zijn beste monotone stem, antwoordt: “Dat kan alleen maar zijn om de Olympische Spelen te bezoeken.” Niet bepaald de kers op de taart van een goede avond. Wij weten allang dat die man helemaal niet naar Parijs gaat.

Wil je nog 100 moppen waarover je niet kunt lachen omdat ze gegenereerd zijn door AI:

https://mpost.io/nl/best-ai-humour/

Het meest hilarische filmpje van de laatste tijd is als je AI vraagt een Tour de France te reproduceren. Ja, wij zien wielrenners en fietsen… Maar op een manier die volkomen onmogelijk is.

Klik HIER voor het filmpje (bron Bright.nl)

Nou, dan denk je wel even na voordat je AI achter het stuur zet van je zelfrijdende auto.

Ben ik nu negatief? Nee hoor, ik ben positief over de ontwikkelingen van AI. Zoals zoveel nieuwe technologieën is het belangrijk om de kaders te bepalen met wetten, normen en waarden. Toegegeven, AI kan een zorgelijke ontwikkeling zijn, maar een keukenmes kan ook als wapen worden gebruikt. Het is maar net hoe wij er zelf ‘correct’ mee omgaan. En eerlijk is eerlijk, de ontwikkelingen houden we toch niet tegen.

Praktische tips om AI slim te gebruiken

Maar laten we niet te hard zijn voor onze digitale vrienden, ook al zijn ze kunstmatig. AI kan wel degelijk handig zijn, als je weet hoe je het moet gebruiken. Hier zijn enkele praktische tips om AI in je voordeel te laten werken:

1. Virtuele Assistenten voor Timemanagement: Gebruik Alexa, Siri of Google Assistant om herinneringen in te stellen en je dagelijkse taken te organiseren. Laat AI je persoonlijke assistent zijn die nooit klaagt over overuren.

2. Slimme Thermostaten: Installeer een slimme thermostaat zoals Nest. Deze apparaten leren je temperatuurvoorkeuren en passen zich daaraan aan, wat kan leiden tot een lagere energierekening en een comfortabeler huis.

3. AI in de Keuken: Probeer AI-gestuurde keukenapparaten zoals slimme ovens die je via een app kunt bedienen. Perfect voor wanneer je eten wilt bereiden zonder dat je constant de kooktijd in de gaten moet houden.

4. Beveiliging: Maak gebruik van AI-gestuurde beveiligingssystemen die je huis bewaken en je waarschuwen bij verdachte activiteiten. Dit kan je een veilig gevoel geven, zelfs als je niet thuis bent.

5. Schrijven en corrigeren: Met tools als ChatGPT, Perplexity, Jasper, Writesonic et cetera en iedere dag komt er meer bij… schrijf je in een mum van tijd een pakkende tekst voor van alles en nog wat. Een klacht, een felicitatie, een bezwaarschrift, een advies… roept u maar. Probeer het maar eens uit. Maar ja, een gedichtje schrijven, ho maar. Enig gevoel zit er (nog) niet bij.

6. AI in Training en Ontwikkeling: AI kan worden gebruikt om gepersonaliseerde leerervaringen te creëren. Het kan helpen bij het identificeren van leerbehoeften, het aanbieden van aangepaste cursussen en het volgen van de voortgang van leerlingen. Dit maakt leren efficiënter en effectiever.

7. Automatisering van bedrijfsprocessen: AI kan repetitieve taken automatiseren, zoals gegevensinvoer en facturering. Dit verhoogt de efficiëntie en vermindert de kans op menselijke fouten, waardoor werknemers zich kunnen concentreren op meer strategische taken.

En ga zo maar door…

AI: Blijver of tijdelijke hype?

Nu naar de hamvraag: is AI hier om te blijven, of is het een voorbijgaande trend? Mijn gok? AI is een blijver, maar niet zonder uitdagingen. AI heeft zich genesteld in ons dagelijks leven en biedt voordelen die we moeilijk kunnen negeren. Van gezondheidszorg tot onderwijs, AI heeft het potentieel om grote positieve veranderingen teweeg te brengen. Denk aan AI-systemen die ziektes sneller kunnen diagnosticeren of gepersonaliseerd onderwijs mogelijk maken voor elke leerling.

Maar de beperkingen zijn er ook. AI kan geen empathie voelen, geen humor begrijpen en AI mist vaak het gezonde verstand dat mensen van nature hebben. Daarom moeten we AI zien als een krachtige tool, maar niet als een vervanging voor menselijk inzicht en creativiteit. Het is vergelijkbaar met mijn zelfrijdende Tesla: prima voor op de snelweg maar inparkeren in de garage moet ik echt nog zelf doen.

Dus…

AI is een fascinerende en blijvende kracht maar we moeten de hype eromheen relativeren. Het is een hulpmiddel, geen alleswetende tovenaar. Door AI slim en bewust te gebruiken, kunnen we profiteren van de voordelen terwijl we de beperkingen erkennen. En wie weet, misschien komt er een dag dat AI zelfs onze grappen en gevoelens begrijpt. Tot die tijd blijven we lachen om de fouten en gebruiken we AI om ons leven een beetje makkelijker te maken.

Veel menselijks is Artificial Intelligence dus nog vreemd… Aan de andere kant, mijn vrouw en de buren hier aan de dijk beleven gelukkig ook nog veel plezier aan mijn human stupidity…

Egbert Jan van Bel is ondernemer, schrijver en docent.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX