Menu
Nieuwsoverzicht

Column | Aan iedere patiënt zit ook een eigenaar vast

13 juli 2023

814x gelezen

Veel mensen wanen zich met een ideaalplaatje over ons beroep, ohhh wat hebben jullie toch een mooi beroep is een van de opmerkingen die we vaak te horen krijgen, TOT DAT.

Het vak dierenarts wat houdt dit eigenlijk in. Vroeger toen ik aan mijn opleiding begon was ik er echt wel van bewust dat dieren niet alleen tussen 9 en 17 ziek worden, dat je niet alleen schattige pups/kittens op tafel zou krijgen, maar ook patiënten die bijten en of krabben en waar je dus voorzichtig mee om moet gaan. Maar ook dat er gepoept, geplast en gebraakt wordt naar believen van de patiënt.
Alleen het stukje eigenaar/baas, mama of papa, die had ik even niet aan zien komen. Uiteraard wist ik dat er bij elke patiënt een eigenaar hoort maar dat dit betekent dat wij niet alleen dierenarts zijn, maar ook trimster, pedagogisch medewerker, eerste hulp arts, oppas, en psycholoog. Daar had ik niet helemaal stil bij gestaan.

Inmiddels ben ik er achter dat dit niet alleen een mooie maar ook een hilarische aanvulling op ons beroep is.

Iedereen heeft bij het hebben van een huisdier een eigen idee wat logisch is. Bij de ene eigenaar zijn de huisdieren een aanvulling op het gezin terwijl de andere eigenaar het huisdier functioneel inzet, bijvoorbeeld als bewaking, ongediertebestrijders of hulphond. Dit houdt ook in dat wij bij elke patiënt te maken krijgen met niet alleen een ander ziektebeeld maar ook een ander gevoel richting het huisdier. Hierdoor krijgen we regelmatig te maken met eigenaren die we ervan moeten overtuigen dat hun huisdier echt een operatie nodig heeft en hier ook heel goed van kan herstellen en dus euthanasie geen optie is. Maar ook dat we eigenaren moeten laten inzien dat hun trouwe viervoeter nu echt op is en dat het tijd is om hem/haar te laten gaan.
Zo krijgen we ook te maken met Spoed gevallen, nou ja, spoed, wat is spoed. En ja dit gebeurt uiteraard niet tussen 9 en 17 uur op een doordeweekse dag, maar dit zijn wel de momenten van paniek!!!! Help, er stroomt bloed uit mijn hond, nadat baasje gekalmeerd is en de hond van top tot teen nagekeken op zoek naar het bloedbad blijkt het teefje voor de eerste keer loops te zijn.
Mevrouw, sorry dat ik u stoor maar mijn hond heeft allemaal tumoren op zijn buik, Meneer weet u zeker dat dit geen tepels zijn? Nee dat kan absoluut niet want het is een reu. Maar meneer u heeft toch ook tepels? Het wordt ernstig stil aan de andere kant van de telefoon en op de achtergrond wordt er ineens heel hard gelachen.

Zo heeft voor iedereen spoed een andere betekenis en is soms paniek voor een eigenaar voor ons hilarisch. Maar het is gelukkig altijd uit bezorgdheid voor hun huisdier.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX