UDDEL – In dagblad Trouw van 3 maart 2017 staat een artikel over Buurtpreventie. Dit naar aanleiding van de burgerwacht in Kootwijkerbroek. In het artikel komt ook de WhatsApp-groep in Uddel ter sprake.
Hieronder een gedeelte van het artikel:
Wild West op de Veluwe? Burgerwachten die met honden en heli’s achter de criminelen aangaan? Tikje overtrokken allemaal, vindt een politiewoordvoerder van de regio Oost-Nederland.
Met de burgerwacht van Kootwijkerbroek zijn goede gesprekken gevoerd. “Als de helikopter de lucht in gaat, is het mooi als ook gekeken wordt naar vermiste kinderen of criminelen, maar van een achtervolging kan geen sprake zijn”, aldus de politiewoordvoerder.
De burgerwacht van Kootwijkerbroek is ongewild het middelpunt geworden van een discussie over de rol van burgers in de strijd tegen de criminaliteit. De politiebond ACP vindt dat de inzet van helikopters – waar de groep invloed op had omdat er een heliplatform in de regio is – te ver gaat als gejaagd wordt op criminelen. Het geweldsmonopolie ligt bij de politie en de overheid, zo redeneert de politiebond.
Burgers kunnen met hun insiderkennis de wijkagenten helpen, maar politietaken overnemen is niet de bedoeling
Elders op de Veluwe gingen burgers ook ver. Begin deze maand poogden twee mannen in te breken in een woning in Uddel. De twee werden betrapt. Via de WhatsApp-groep werden de inwoners van Uddel gealarmeerd en zeker dertig mensen kwamen in actie. De bewoners wisten uiteindelijk na een lange nacht speuren de twee mannen te vinden en tegen de grond te werken. De politie werd gebeld en het tweetal aangehouden. De politie is lovend over de inzet van de actiegroep in Uddel. “Alle credits zijn voor de inwoners van Uddel zelf”, zo meldt de politie over het voorval, hoewel het toch wat weg had van een klopjacht.
Volgens Van Eijk kunnen burgers waardevolle input leveren voor de lokale veiligheid en leefbaarheid. Zij roept niet op tot extra wet- en regelgeving. Echter, wat haar betreft mogen de gemeenten en de politie niet achterover leunen. “Een burgerinitiatief betekent niet dat de burgers geen enkele sturing of ondersteuning nodig hebben. Gemeente en politie moeten samen met de burgers de grenzen afbakenen. Burgers mogen en kunnen geen politietaken overnemen. Wel kunnen ze met hun insiderkennis de wijkagenten in de buurt helpen”.
Van Eijk vindt dat de burger omgekeerd ook het recht heeft de gemeente en de politie aan te spreken. “Bijvoorbeeld dat de politie snel reageert op meldingen. Of dat de burger recht heeft op training om te leren hoe je op constructieve wijze met jongeren in gesprek gaat zodat de sociale cohesie in de buurt groeit.” Heldere afspraken maken, alleen dan kun je ontsporingen van burgerwachten voorkomen, adviseert ze. “Die duidelijkheid begint bij de naamgeving. Laat de burgers niet de wacht houden over elkaar, maar laat ze de buurt verkennen. Spreek dan ook van buurtpreventieteams in plaats van burgerwachten.”
Een ‘heterdaadje’ mag
De politie zegt graag samen te werken met de vele WhatsApp-groepen die in Nederland worden opgericht. Maar dan wel binnen de marge van de wet. Zo maar iemand aanhouden is er niet bij behalve dan wanneer bijvoorbeeld een dief op heterdaad wordt betrapt.
Aan dat zogeheten ‘burgerarrest’ kleven wel voorwaarden. De aangehoudene moet direct aan de politie worden overgedragen. Dwang toepassen is toegestaan als voorkomen moet worden dat de betrapte vlucht. Iemand tegen de grond drukken mag, maar het geweld moet stoppen als de verdachte weerloos is. De WhatsApp-groepen zijn het meest effectief als ze werken via het SAAR-principe: Signaleer de verdachte, Alarmeer de politie, App de andere leden en Reageer door de verdachte aan te spreken.
Voor het hele artikel klik hier