UDDEL – Houtbouwer Bronkhorst Buitenleven heeft in samenwerking met Landgoed Elspeterbos ruim 4000 jonge Douglassparren geplant. “We zijn dan wel geen grootgebruiker van hout, we zijn ons wel bewust van hetgeen wat wij de volgende generaties nalaten”, aldus Gert Hop, eigenaar van Bronkhorst Buitenleven. Afgelopen vrijdag plantten medewerkers van Bronkhorst de laatste boompjes op het daarvoor aangewezen stuk bosgrond in Elspeet.
Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in de bouw van luxe buitenverblijven, bouwt voornamelijk met Douglas hout. “Douglas is een sterk houtsoort dat jarenlang meegaat en goed te bewerken is”, vertelt Hop. In zijn tienerjaren kwam hij al veel in het bos. “Ik heb geleerd hoe belangrijk duurzaam bosbeheer is, met inachtneming van de verschillende functies van het bos. Duurzaamheid betekent in die zin ook dat we keuzes moeten maken die op lange termijn goed zijn voor de natuur en mens. Dat houdt in dat we heel bewust nieuwe bomen planten en ook kappen, zodat we het altijd als grondstof kunnen blijven gebruiken.” Bosbeheer is er bij Gert Hop met de paplepel ingegoten. Het familiebedrijf in de bosbouw, houtverwerking en timmerwerk nam hij destijds over van zijn ouders. Deze kennis en ervaring is, jaren later, nog steeds zichtbaar in de visie van Bronkhorst Buitenleven op het gebruik van hout.
Arjan Jurry, directeur van Landgoed Elspeterbos, legt uit: “De Veluwe, en dus het Elspeterbos, is onderdeel van het Europees netwerk Natura 2000.” In Natura 2000-gebieden worden dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. “De natuurgebieden die deze stempel hebben, moeten natuur blijven. Dat geeft ons de ruimte om goed voor onze natuur te zorgen door het duurzaam te beschermen en te beheren”. De heer Jurry was zelf ook aanwezig bij het planten van de jonge Douglassparren in zijn bos. Volgens hem duurt het tussen de 25 en 30 jaar voordat er de eerste keer geoogst kan worden, en voordat het volwassen bomen zijn tussen de 60 en 80 jaar. “De bomen die hier geplant worden, plant ik dus voor mijn kleinkinderen”.
“Het kappen van bossen is soms een beladen thema. Echter consumeert ieder mens hout: we ontbijten aan een houten eettafel of zetten onze fiets in een houten schuur. Dat is geen enkel probleem”, vertelt Gert. “Ik geloof namelijk dat we de aarde mogen en moeten bebouwen en de grondstoffen mogen gebruiken. Zolang we dit bewust doen en een lange termijn visie hebben, zal er straks voor onze kinderen en kleinkinderen voldoende bos zijn. Dit kunnen zij op hun beurt weer gebruiken voor bouw en recreatie.” Hij geeft aan dat hij de verantwoordelijkheid voelt om Bronkhorst niet alleen te laten consumeren, maar zich op deze manier ook bewust bezig te houden met de toekomst.
Er wordt wereldwijd steeds meer met hout gebouwd. Niet alleen veranda’s en poolhouses, maar ook houten woningen of woningen met houten details zijn erg populair. Mede door deze trend is hout momenteel een schaars middel. Algemeen directeur bij Bronkhorst, Marcel Veeneman, zegt hierover: “De productontwikkeling van ons bedrijf gaat hierdoor in een sneltreinvaart. We denken op dit moment veel na over manieren waarop we slimmer kunnen bouwen. Ons uitgangspunt is voornamelijk om minder materialen te gebruiken met hetzelfde resultaat én onafhankelijker te zijn van schaarse middelen. De focus blijft uiteraard wel liggen op het realiseren van luxe buitenverblijven, met de ‘Bronkhorst-kwaliteit’ waarom we bekend staan”.