Menu
Nieuwsoverzicht

Brommerclub Uddel geeft oude brommers nieuw leven

19 juni 2018

30

UDDEL    –    Veel mensen hebben een hobby, maar kunnen daar niet mee de weg op om anderen er ook van te laten genieten. Maar de brommerclub uit Uddel geniet in de eerste plaats zelf van hun hobby, maar laat ook anderen genieten van hun brommers uit de jaren ’60 – ’70 van de vorige eeuw. De oudere generaties kennen ze nog wel, de Kreidlers, de Z?ndapps, Puchs, en nog andere merken. Ze verdwenen uit het straatbeeld, men kreeg een auto. Maar zoals zo vaak zijn er mensen die terug gaan in de tijd en oude tijden doen herleven.

Zo’n iemand is ook Hans Verhoef uit Uddel die zijn brommer opknapte en er mee ging toeren. Zijn vrouw en dochter werden ook besmet met dit virus en meerdere mensen uit Uddel en ook uit Elspeet kochten zo’n oude brommer knapten die op en gingen mee met Hans op toertocht over de Veluwe. Een jaar of negen rijden ze elke zaterdagavond een rit over de Veluwe. Men vertrekt om 18.00 uur bij Hans Verhoef zijn huis vandaan en Hans rijdt voorop, hij is diegene die de route weet die ze rijden. Onderweg een stop voor een kop koffie. Zo is in al die jaren de club uitgegroeid tot een groep van 13 personen, 11 mannen en 2 vrouwen.

Sinds een paar jaar hebben ze er een officiële club van gemaakt en heet het Brommerclub Uddel. Regelmatig worden ze uitgenodigd door andere brommerclubs om mee te rijden in een toertocht. Zaterdag 23 juni a.s. gaan ze naar Staphorst waar ze mee rijden in een toertocht. Brommerclub Uddel heeft zaterdag 30 juni a.s. zelf een toertocht georganiseerd vanuit Uddel. Daar komen ook andere brommerclubs uit de omgeving die mee rijden in deze tocht. Zo rond 12.15 uur vertrekt men bij Het Blanke Schot en via de Harderwijkerweg richting Uddelermeerweg.

De oudste deelnemer van de Brommerclub Uddel is Hannes Bronkhorst. Met zijn 84 jaar rijdt hij zo veel mee als hij kan. “Ik heb er zo’n schik van”, zegt Hannes. “Ze hoeven maar te zeggen dat ze gaan en zet er alles voor aan de kant”. “De eerste brommer kocht ik van Ab van Dijk. Later, in 2002, heb ik een stuk of zes brommers gekocht in Hulshorst en die laten keuren bij Vlijm in Elspeet. Tegenwoordig gebeurt dat in Zwolle, een soort APK voor brommers”.  Hannes Bronkhorst gaat voor onderdelen naar Hardenberg, daar hebben ze een grote beurs. Maar ook naar Hellendoorn gaat hij voor onderdelen, daar hebben ze alles. “Dan spreek je anderen die dezelfde liefhebberij hebben”, zegt Hannes, “en je steekt van elkaar kennis op”. “Overal waar ik kom, bij andere brommerclubs, ben ik altijd de oudste en dan moet je steevast op de foto”. “Er zouden wel meer ouderen mee willen rijden maar door de helmplicht doen ze het niet”, volgens Hannes. Zaterdag 30 juni wil hij niet missen en hoopt hij van de partij te zijn. Hij heeft zes van die brommers in de schuur staan, brommers die nostalgische herinneringen oproepen.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX