Menu
Nieuwsoverzicht

Biljartvereniging ’t Vosje bestaat 40 jaar

12 juli 2022

1053x gelezen
1

UDDEL – In Uddel is er altijd een bloeiend verenigingsleven geweest, veel verenigingen was en is ons dorp rijk. Maar de tijden veranderen en de verenigingen krijgen het steeds moeilijker. Het is moeilijk om nieuwe leden te werven. Maar alle veranderingen ten spijt, bij Biljartvereniging ’t Vosje nemen ze al 40 jaar de keu ter hand om de biljartballen over het groene laken te dirigeren en blijft het ledenaantal constant.

In 1982 namen Willem van de Kolk uit Nunspeet, Gerrit Versteeg, Harm Bleijenberg en Johan Pluim het initiatief om een biljartvereniging op te richten. Men begon bij Kees van de Bovenkamp in de Bleeke Hoeve met 11 leden. En op dit moment heeft de vereniging ook 11 leden. Tot 30 juni 1986 waren de verenigingsavonden in de Bleeke Hoeve, toen stopte Cees van de Bovenkamp en ging de Bleeke Hoeve dicht. Men moest dus op zoek naar een nieuwe locatie, en dat was niet eenvoudig. Een Uddelse biljartvereniging wil natuurlijk in Uddel haar verenigingsavonden houden. Ter overbrugging is men een half jaar de Solseberg overgetrokken om bij Café Stam in Garderen de biljartbollen laten rollen. Het nadeel was wel dat men de vaste verenigingsavond, de maandagavond, moest loslaten en dat werd de vrijdagavond. Het was van korte duur want in februari 1987 kon men weer in Uddel terecht, bij Sakkers, die het café van Sielias had overgenomen, en had men ook de maandagavond weer terug. Met een korte periode dat men daar niet terecht kon heeft de biljartvereniging de verenigingsavonden gehouden aan de Elspeterweg, waar men verschillende eigenaren van het café heeft meegemaakt tot 2014 toen café ’t Vosje dicht ging. Hierna kon men terecht bij De Viersprong in Uddel, waar de leden nog steeds met veel plezier hun sport beoefenen.

De biljartvereniging heeft verschillende namen gehad, afhankelijk van de plaats waar de vereniging hun biljartavonden hielden. Van De Bleeke Hoeve, ’t Stekje tot nu ’t Vosje.

Harm Bleijenberg is al 36 jaar secretaris van de vereniging en verteld met veel enthousiasme over de 40 jaar die gepasseerd zijn. “We hebben 33 jaar het toernooi ‘Tien van Rood’ georganiseerd. Elke jaar met zo’n 90 – 100 deelnemers. We hebben in al die jaren ook altijd veel steun gehad van bedrijven uit Uddel en omstreken, door middel van sponsoring. We zijn ze daar nog altijd zeer dankbaar voor”, vertelt Harm Bleijenberg.

“We biljarten nu nog alleen voor ons plezier en organiseren geen toernooien meer, we gaan af en toe nog wel naar een ‘Tien van Rood’ toernooi toe, op vrijwillige basis”, zegt Harm.

Vrijdagavond 8 juli jl. hadden de leden van ’t Vosje een gezellige avond om hun 40-jarig jubileum te vieren, bij de familie Burgers. Tijdens deze avond werden er drie jubilarissen gehuldigd, Harm Bleijenberg, Ab Rikkers en Henk Mulder. Zij kregen uit handen van de voorzitter Reinout van de Pol een prachtig herinneringsbord, en een mooi boeket bloemen.

Maandagavond is de vaste verenigingsavond, bij café/cafetaria De Viersprong in Uddel. Nieuwe leden zijn hartelijk welkom.

Tekst en foto’s Bartus Vos

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX