Menu
Nieuwsoverzicht

Bijenhoudersvereniging De Vierkante Korf 40 jaar

4 maart 2016

653x gelezen
18

UDDEL   –   De Bijenhoudersvereniging De Vierkante Korf uit Uddel bestaat 40 jaar. Veertig jaar geleden, op 3 maart 1976 was er de oprichtingsvergadering in de lerarenkamer van de toenmalige mavo. Op deze vergadering waren 23 personen aanwezig. De meeste van deze 23 personen waren tot dan toe lid van de A.N.I. afdeling Barneveld. Maar één van de Uddelse imkers in 1976, Dirk van de Brink, zei: “We kunnen makkelijk zelf een vereniging oprichten in Uddel”. En zo geschiedde. Een naam voor de vereniging was niet moeilijk te vinden, De Vierkante Korf. Want deze vierkante, van stro gevlochten, korf werd in 1932 voor het eerst gemaakt door Berend van Milligen in samenwerking met Jacob Kok en Geurt Boeve, alle drie Uddelnaren. De korf werd van stro gemaakt, dat was altijd wel aanwezig en een houten kast werd te duur. De aanleiding om zo’n vierkante korf te maken was dat men dan makkelijk zuiver raathoning kon winnen.

Uddel had er weer een vereniging bij, en het eerste bestuur van De Vierkante Korf bestond uit de volgende personen: Jan Bouwhuis (leraar mavo) werd voorzitter, Dirk van de Brink secretaris, Berend Hop penningmeester en Jan Bronkhorst en Geurt Boeve waren bestuurslid.  Men had voor de bijen suiker nodig en om dat te krijgen moest men lid zijn van de vereniging.

Aan tafel met de huidige voorzitter, Henk Kok, en mannen van het eerste uur, Berend Hop en Geurt Boeve (Azn).  Zij hebben een korf vol herinneringen en een kast vol verhalen.  “Het houden van bijen is meer een individuele hobby, we hebben ook geen wekelijkse verenigingsavond, zoals bij anderen verenigingen” volgens Geurt Boeve. “Om de samenhorigheid binnen de vereniging te vergroten gaan we regelmatig samen op pad. Zoals naar de Betuwe in het voorjaar, als de Betuwe in bloei staat”.  Geurt Boeve was 13 jaar toen hij lid werd van De Vierkante Korf.

“We gaan dan met de bus daar naar toe en we huren daar een fiets om langs de bijen te gaan” zegt Berend Hop.  “Bijen zijn nodig voor het bestuiven van o.a. de fruitbomen om eerste klas fruit te krijgen. De eigenaars van de boomgaarden hebben graag dat we de kasten met de bijen in het voorjaar bij ze neerzetten”.

In die veertig jaar dat de bijenhoudersvereniging nu bestaat heeft ook andere activiteiten ontwikkeld die weer direct verband houden met de bijen. Denk hierbij aan het schonen van de heide. “We zijn daarmee begonnen op de Vosselt” zegt Henk Kok. “Als tegenprestatie mochten de bijenkasten dan op de heide geplaatst worden, maar tegenwoordig mogen we niet meer op de heide komen en moeten we een klein bedrag betalen om de bijenkasten langs de heide op de Vosselt te mogen plaatsen”. “Tegenwoordig schonen we heide in de gemeente Ermelo”, aldus Henk Kok.

Een anderen activiteit die elk jaar weer terugkeert is de bijenmarkt. Initiatiefnemers waren in 1982 de broers Dirk en Evert Jan van de Brink. Men noemde het toe de zwermbijenmarkt. De bijenmarkt, die altijd in juli wordt gehouden, trekt jaarlijks honderden bezoekers, waaronder veel toeristen. De aanvoer van bijenvolken is in de loop van de jaren wel minder geworden, maar er wordt ’s morgens vroeg altijd nog handel gedreven.  Voor de officiële opening trekt men altijd een prominente persoonlijkheid aan. De eerste bijenmarkt werd geopend door de toenmalige burgemeester van Apeldoorn, Jhr. Beelaarts van Blokland. Eén keer is de bijenmarkt niet doorgegaan, in 1997, in verband met plotselinge overlijden van de toenmalige voorzitter Jan Bronkhorst.

In 1983 kreeg de marktcommissie de Cees Stapenseaprijs. Het was de eerste keer dat deze prijs werd uitgereikt. Deze prijs is tot nu toe vijf keer in Uddel terechtgekomen. Gerrit Oudendorp in 1999; Otto Schouten in 2004; Henk Kok in 2006 en Berend Hop in 2015 hebben de Cees Stapenseaprijs in ontvangst mogen nemen.

Met korf- en siervlechtcursussen zijn ze in 1983 begonnen. De eerste cursussen werden gegeven in de mavo en later in de schietkelder van Het Blanke Schot. Tegenwoordig worden die cursussen gegeven bij Gerrit Oudendorp in Speuld, waar men ook kan leren stoelmatten, met biezen of webbing.  Ook is men begonnen met een cursus waarin de basisbeginselen van het bijenhouden wordt bijgebracht. De praktijkles wordt gegeven door Berend Hop. Er zijn 11 deelnemers aan deze cursus. De hoop en de verwachting in dat deze 11 straks ook lid worden van De Vierkante Korf.

“Het mooie van bijenhouden is, dat het nooit hetzelfde is”, zegt Berend Hop. Voorzitter Henk Kok wil nog wel benadrukken de goede samenwerking met de gemeente Apeldoorn. Hij denkt hierbij dan ook met name aan de stukken braakliggende grond, waar nog geen huizen staan, die dan ingezaaid worden met bloemzaad waar de bijen dan weer stuifmeel en nectar kunnen halen.

De Bijenhoudersvereniging De Vierkante Korf heeft nu 60 leden. Je zou zeggen een mooi aantal. Maar zoals veel verenigingen hopen ze dat jonge mensen interesse krijgen voor de bijenteelt en lid willen worden van De Vierkante Korf. Het is belangrijk dat dit in stand wordt gehouden voor nu en voor de toekomst. Het is een boeiende hobby die je in aanraking brengt met de mooie natuur om je heen.

Vrijdagavond 4 maart had de jubilerende vereniging een feestelijke avond voor de leden in Het Blanke Schot. Hierbij werden een aantal leden in de bloemetjes gezet voor hun inzet voor de vereniging bij de diverse activiteiten die De Vierkante Korf organiseert. Bijzondere aandacht was er voor een drietal leden, Berend Hop, Henk Kok en Geurt Boeve. Zij werden alle drie door de secretaris dhr. Hensen, uitvoerig in het zonnetje gezet en kregen ook een prachtig boeket bloemen.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX